2009. február 26., csütörtök

Tárgyak a múltból 1.





Több, mint 100 év... emberek már nem, de tárgyak még mesélhetnek a letűnt korokról. Érdemes megfigyelni ezeket a régiségszámba menő használati eszközöket. Feltűnő, hogy elődeink milyen gondosan megmunkálták, kidíszítették szinte minden holmijukat. Igaz, több generációnak készültek ezek a tárgyak, nem 2, 3 esetleg 5 évre. Volt értelme kigondolni, megalkotni a mintákat, a díszítést, hiszen még az unokák, dédunokák is ezt az imakönyvet forgatták, ezt a levélnehezéket tették az irathalmokra, ebben a porcelánkészletben szervírozták a vasárnapi ebédet... Azon túl, hogy dédszüleink tárgyai igen dekoratívak voltak, nagyon praktikusan is működtek. A díszítés nem öncélú volt, nem akadályozta a használatot, inkább a tárgyak szerkezeti elemeit dolgozták ki nagy figyelemmel és művészi igényességgel. Egy rézcsat, egy míves fogantyú, egy kis aranyozás, esetleg gyöngyház berakás kiemelte a tárgy saját szépségét, nem "kiabálta túl" azt. Viszont nem is mentek ki a divatból egy szezon alatt. Jó lenne többször látni a mai használati eszközökben, berendezési tárgyakban ezt a mértéktartást, ezt a finom eleganciát.

2 megjegyzés:

  1. Nálunk is találhatnál a témához illő tárgyakat..de hisz tudod. Szeretek bennük gyönyörködni és annyira de annyira szeretném ha megszólalnának és mesélnének azokról az időkről, amikor még aktívan használták őket.
    Más:
    Olvasd el a legutolsó bejegyzésem aztán te is vallj színt! Mik a mániáid vagy ha jobban tetszik szenvedélyeid? Kíváncsian várom.

    VálaszTörlés
  2. Milyen szépek!!!Én is odavagyok a régi tárgyakért! És remekül megfogalmaztad a témát!
    Úgy,de úgy kivagyok a mai használd és dobd el szemléletért!!!!Szörnyűűűű!

    VálaszTörlés