2009. február 16., hétfő

Északi fény






Reggelente, amikor bekapcsolom a számítógépet, mindig kíváncsian várom, hogy ki miről ír a kedvenc blogjaimban. A skandináv oldalakon a képekben szoktam gyönyörködni. A vakító fehér fényekben, az ösztönösen jól használt hangsúlyokban, a tisztaságban és a tárgyakban. Nem zsúfolt, nem buja, nem túlfűtött. A fotókat nézve érezni a friss levegőt, hallani a csendet. Az otthonok meghitt melegét a fények - gyertyák, mécsesek, kislámpák - adják, nem a sötét tónusú kárpitok, falszínek.
Lakásunkban télen mi is megpróbálhatjuk követni az északi példát: a színes fotelokat, kanapékat vonjuk be fehér vagy csontszín huzattal, esetleg terítsük le fehér ágytakaróval. Tegyünk az asztalra fehér porcelán vázát, tálat, bonbonos dobozt, cserepes hagymás növényeket. Az ablakba állítsunk üvegtárgyakat ( régi üveget, gyertyatartót, vázát, palackot, de akár szép formájú befőttes üveget is...). A díszpárnákra tegyünk fehér, vagy halványkék, fakószürke huzatot.
Ne feledkezzünk meg arról, hogy fókuszpontot adjunk a szobának: erős színt alkalmazva egy vagy két tárgyon élővé tehetjük az összképet. Ez lehet egy csokor virág, színes gyertyák, egy nagy tál tele gyümölccsel, színes mintás kispárna vagy takaró, ami a fehér háttér előtt nagy hangsúlyt kap.
Bátran kísérletezzünk, mert az átalakítás nem jár nagy felfordulással és nem is kerül olyan sokba. Ha pedig elmúlt a tél, újra jöhetnek a színek!

4 megjegyzés:

  1. írtam egy megjegyzést, erre eltűnt az űrben, irgum burgum. Jeleztem, hogy csodásak a képek és jók az ötletek, de két izgága fiú mellett fehér bútor konkrét öngyilkosságnak tűnik vagy kitiltom őket a nappaliból! Hmmm megfontalandó!
    Egyébként még kint van a tavaszváró korszorúd, mert a mai csodás hóesésben mi jót hógolyóztunk és szánkóztunk, de tutira ez a tavasz első jele :-)))))

    VálaszTörlés
  2. JAJJJJ: ezt lányos zavaromban rosszul tagoltam:
    Egyébként még kint van a tavaszváró koszorúd? Mert a mai csodás hóesésben mi jót hógolyóztunk és szánkóztunk, de tutira ez a tavasz első jele?

    VálaszTörlés
  3. Kint van, így még hosszú, hideg télnek nézünk elébe...
    Amúgy a fehér lakás miért csak másoknál működhet? A svéd, dán, norvég blogokban alig látni mást. Lehet, hogy ott hóemberek laknak...

    VálaszTörlés