2015. június 14., vasárnap

Vakációóó!!!

Holiday bracelet
















































Amióta befejeztem a Szeretem kendőt, nem igazán tudtam, mit horgoljak. Bármibe belekezdtem, nem tetszett, és ez kimondottan bosszantott. Színekre vágytam, gyors és egyszerű horgolmányra, amikor bevillant, hogy nem csak kendőt lehet horgolni, nem csak vastag fonalat lehet használni, és van is egy rakás gyöngyfonalam, amihez egy jó ideje nem nyúltam. És akkor nekiláttam karkötőket horgolni...
Pénteken este elkapott a gépszíj, és szombaton kora délelőtt már egy nagy kupac horgolt karkötő hevert az asztalon :) Nekem a szivárvány összes színének ragyogása sem volt elég, ezért csillogós szálat fogtam a gyöngyfonalhoz horgoláskor. Szikrázik is rendesen mindegyik karkötő, amikor rásüt a nap :)
Kamaszlányom rögtön lecsapott az egész készletre, de aztán megbeszéltük, hogy vigye be a karkötőket holnap a suliba, hadd válasszanak belőlük az osztálytársai. Neki még horgolhatok eleget.
Ha ti is készítenétek néhányat, íme a recept...


Holiday karkötő

Hozzávalók
* gyöngyfonal mindenféle színben
* csillogós szál mindenféle színben
* 2,5 mm-es horgolótű a horgoláshoz
* 1,5 mm-es horgolótű a fonalvégek elbújtatásához
* olló

Megjegyzés
* a karkötő egy sornyi bogyóból áll
* olyan hosszúra horgoljuk, amilyenre szeretnénk
* ha elég hosszúra horgoljuk, többször is megtekerhetjük a csuklónkon 

Pálcák
* láncszem (lsz)
* kúszószem (ksz)
* bogyó

Bogyó
4 lsz, hajtsuk a fonalat a tűre, bökjük a tűt a horgolótűtől számított 3. lsz-be, hajtsuk a fonalat a tűre, majd húzzuk át a lsz-en (3 hurok van a tűn), hajtsuk a fonalat a tűre, bökjük a tűt ugyanabba a lsz-be, ahova az előbb, hajtsuk a fonalat a tűre, majd húzzuk át a lsz-en (5 hurok van a tűn), hajtsuk a fonalat a tűre, bökjük a tűt ugyanabba a lsz-be, ahova az előbb, hajtsuk a fonalat a tűre, majd húzzuk át a lsz-en (7 hurok van a tűn), hajtsuk a fonalat a tűre, majd húzzuk át a tűn lévő összes hurkon egyszerre

Amikor elég bogyót horgoltunk, készítsünk ksz-et a legelső lsz-be, ügyeljünk rá, hogy ne tekeredjen meg a horgolás. Horgoljunk még 2 lsz-et, vágjuk el a fonalat, és húzzuk át az utolsó lsz-en. Húzzuk meg erősen fonalvéget, így egy kis csomó keletkezik. A vékonyabb tűvel bújtassuk el a fonalvégeket a horgolásban, majd vágjuk le a még kilógó fonalvégeket.

Tudom, hogy elsőre bonyolultnak tűnhet a leírás, de ha közben már horgoljátok is a karkötőt, hamar világos lesz minden. Segítségül készült még egy leszámolható ábra is a vizuális típusoknak :)



















Holnap még egy nap, aztán indul a vakációóóóóóóóóóóóóóóóóóó!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


*** 

Summer is here, and the summer holiday begins on Tuesday. I made these bracelets for my daughter and her friends for a good beginning of the summer :)

If you find the bracelet funny, crochet it in many, many colours...



Holiday bracelet

Tools and materials
* perle cotton in many colours
* metallic thread in many colours
* 2,5 mm crochet hook to make the brachelet
* 1,5 mm crochet hook to wave in yarn ends
* scissors

Notes
* this is an one-row-pattern
* make the bracelet in a desired lenght
* if you crochet it longer, you can wrap it more around your wrist
* I used American crochet terms

Stitches
* chain (ch)
* slip stitch (sl st)
* puff stitch

Puff stitch
4 ch, yarn over, insert the hook in 3rd ch from the hook, yarn over, and draw through the yarn on the ch (3 loops on the hook), yarn overinsert the hook in the same chyarn overand draw through the yarn on the ch (5 loops on the hook), yarn overinsert the hook in the same chyarn overand draw through the yarn on the ch (7 loops on the hook), yarn over, and draw through the yarn on all loops on hook

If you made enough puff stitches, sl st in first ch, finish off, weave in yarn ends.

Have a nice crochet time, and have a happy holidaaaaaaaaaaaaaaaaaaay!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

5 megjegyzés:

  1. :))))
    Kellemes VAKÁCIÓ-t kívánök

    VálaszTörlés
  2. A csillogós a lányok esetében lehet, hogy olyan, mint a leves meg a só? :) Nagyon jól néznek ki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is szeretem a csillogóst, magamnak is horgoltam 3 karkötőt. Sőt még egy rikítós sárgát is, és Annának is, így van anya-lánya karkötőnk :)

      Törlés
  3. Mintha nyári zápor futott volna végig rajtuk. Nagyon klasszul néznek ki!! Alig várnám, hogy a tengerparton sétálhassak bennük. Ki vannak keményítve?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tengerpart... hmmm... De jó is lenne :) Nincsenek kikeményítve a karkötők, és pont ezért strandra is teljesen jók. Vagy tengerpartra :)

      Törlés