2015. január 30., péntek

Gyűlnek a minigombolyagok...

Collected colours















































... a befőttesüvegben, a növénnyel festett fonalaim maradékai, és nagyon helyesek együtt :)

Elkészültem a káposztás pulcsival, és bár nem lett tökéletes, azért mégiscsak szeretem, most is ez van rajtam.
És hogy mi a bajom vele? Először is kicsit túl komorak és férfiasak a színei, de én festettem a fonalat, ezeket a színeket sikerült előcsalogatnom a lila káposztából. A másik problémám, hogy kicsit nagy lett rám, és hát erről sem a pulcsi tehet. Készítettem ugyan kötéspróbát, mielőtt nekiláttam a kötésnek, de nem mostam ki, gondoltam, hogy a festés miatt már úgyis összement annyira a fonal, amennyire akart. Éppen ezért majdnem elbőgtem magam, amikor kimostam szegény felsőt, és nedvesen a térdemig ért... Mire megszáradt, már nem fért bele az egész család, de így is majd' 10 cm-rel hosszabb lett, mint ahogy terveztem, az ujja is megnyúlt valamennyire, és kicsit bővebb is lett a pulcsi az ideálisnál. Így jár, aki lusta normális kötéspróbát készíteni. A csíkozásba is csúszott egy kis hiba, nem gondoltam át a színek erősségét rendesen, de ez már nem oszt, nem szoroz...

Mindezek ellenére kedves pulcsi lett, puha és meleg (és több holmit is tudok alá venni, ha nagyon hideg van, mert bőven elférnek a káposztás alatt :) ).
















































Legyen szép hétvégétek és feltétlenül készítsetek kötéspróbát!

20 megjegyzés:

  1. jól becsaptál :D először azt hittem, arról fogsz írni, hogy mi készül az apró gombolyagokból. nehezen esett le, hogy a tulajdonképpen a pulcsidról írsz :) ami egyébként nagyon szép lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A minigombolyagokat egyelőre csak gyűjtögetem, még kevesen vannak, de aztán ha sokan lesznek, kendőt fogok horgolni belőlük. Kíváncsi vagyok, milyen lesz az a rengeteg, növénnyel festett fonal együtt :)

      Törlés
    2. Hát nagyon szép!:) És a pulcsidnak különösen bírom a búbánatos színeit!;)

      És mondd, a mosástól (lúgos kémhatás, ugye?) nem változnak a színei? Nekem meg, mindig az az aggodalmam (néhol tapasztalatom is) a növénnyel festett fonalaknál, hogy a színűk további életet él és nem éppen előnyükre változnak! Mindig ámulva figyelem a bátorságod, ezzel kapcsolatban...

      Törlés
    3. A gyapjúfonalat hajsamponnal mosom, hiszen ugyanolyan szőrből van, mint a hajunk :) Az viszont igaz, hogy változnak a növénnyel festett színek, hol barnulnak, hol szürkülnek, de általában vállalható mértékben. És persze növénye válogatja. A lila káposztás színek nem igazán változtak eddig (nagyjából egy év), de a fekete babbal festett kékjeim kifakultak a napon. De még ez sem zavar, mert minden fonalat át lehet festeni :)

      Törlés
  2. Gyönyörű ez a pulóver, én azt sose értettem, hogy a kézzel festett fonalak némelyike hogy bír ennyire puha lenni annyi sok gyötrődés, forralás, nyüstölés után. A színek is káprázatosak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Puha lett és meleg, ez boldogság, csak a színei kicsit búbánatosak. Lehet, hogy festetlen fonallal kellett volna kombinálnom? Majd legközelebb azt is kipróbálom :)

      Törlés
  3. Azta, ez nagyon jól néz ki! Szerintem inkább a V-nyak tehet róla, ha fiús, a színe teljesen uniszex :-D

    ((Egyszer, ha nagy leszek, én is szeretnék ennyire egyenletesen kötni, de attól tartok, ha eddig nem sikerült, akkor innentől má' mindegy :-D ))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, a V nyak is erősíti a jófiú-pulcsi fílinget, nem vitás... Amúgy meg szép egyenletesen kötsz, most láttam a babakardigánodat a blogodon, úgyhogy szót se többet erről :)

      Törlés
  4. óóó, hát, én nem tudok betelni ennek a pulcsnak a színeivel... mit nem adnék érte, ha ilyent tudnék festeni, ha én festettem és kötöttem volna... Nemsokára én is megpróbálok káposztával festeni, csakis ezekért a zöldesszürkéskék színekért, mert nem is nagyon tudok szebbet ennél. Talán csak a szürkészöldet :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fess lila káposztával! Nem fogsz csalódni benne :) És ha kicsit türkizes tónust keresel, fess magyalbogyóval. Ha pedig pisztáciazöldet, akkor mentával. Fáradt szürkészöldet eddig hibiszkuszos csipkebogyóteával sikerült festenem. Annyi, de annyi lehetőség van...

      Törlés
    2. Nagyon köszönöm az ötleteket! Ki is fogom próbálni mindet (előbb-utóbb). vajon magyalbogyó van ilyenkor még az erdőkben? ...

      Törlés
    3. Azt nem tudom, hogy vadon van-e még, én anyuéknál szedtem a kék bogyókból még ősszel.

      Törlés
    4. Képzeld el, teljesen véletlenül szembejött velem egy fagyalsövény, bogyóstul, és olyan petrolkék fonalat festettem vele, hogy csak na! Nemhogy nem csalódtam, szebbet elképzelni sem tudok! :-) Nagyon köszönöm a tippet!!! (fotó a blogomon)

      Törlés
    5. Nagyon szép lett a motringod, mélységes petrolkék :) Szeretem én is ezt az árnyalatot. Amúgy festenem kellene hasonló színű gombolyagokat, mert a pulcsimat anyunak adtam, úgyhogy nekem nincs is éppen kék fonalam...

      Törlés
  5. Nagyon tudja a dolgát a káposzta a te kezedben!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Káposztával egyszerű festeni, csak hát büdös, de szerencsére nem örökre :)

      Törlés
  6. De szép lett a káposztás pulcsid! És olyan szép képet is csináltál róla!
    Ügyi vagy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Jó meleg ez a pulcsi, és kényelmes is. De lehet, hogy anyunak adom, ha tetszik neki...

      Törlés
  7. .. Valami ÁLOMSZÉP !! ez a pulóver.. Gyönyörűség! :)

    VálaszTörlés