2012. április 10., kedd

Zsolnay

Zsolnay







































Amikor két hete Judittal az Ecserin bóklásztunk, rám talált egy méretes Zsolnay kerámia. Nehéz és törékeny (még jó pár órát cipeltem magammal, amíg a városban jöttünk-mentünk), de szürke, így nem tudtam otthagyni a bolhapiacon. Persze a páromnak az volt az első kérdése, amikor meglátta a néhai zsírosbödönt, hogy ezt meg minek kellett hazavonszolnom, van elég kacat itthon. Én pedig csak azt tudtam mondani, hogy biztosan jó lesz még valamire...
Aztán most hétvégén kötöttem egy vállmelegítőt, amit egyszerűen nem is lehetett volna jobb helyen fotózni, mint az öreg Zsolnayra borítva, a nyári-vihar-előtti-fenyegetően-szürkéskék-égbolt színű fonal ragyog mellette. Szóval ha másra nem is, de fotózáshoz tökéletes lesz ez a több mint 100 éves kerámia. És hogy minden nap gyönyörködjek benne :)
Mivel többet is szeretnék tudni erről és a többi csodálatos Zsolnay tárgyról, még a tavasszal elmegyek Pécsre, és megnézem ezt a kiállítást.

14 megjegyzés:

  1. szeretem ezeket az árnyalatokat. olyan nyugodt, bensőséges hangulata van a képnek. és nagyon sejtelmes is :) egy kis részlet a kerámiából, egy kis részlet a vállmelegítőből. bemutatod majd részletesebben is. jó, hogy megvetted azt a zsírosbödönt! én sem hagytam volna ott :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem mindig és nem mindenhol szeretem ezt a hideg kékesszürkét, de most éppen nagyon tetszik. A vállmelegítőt pedig imádom :)

      Törlés
  2. meg kell mondjam: TELITALÁLAT ez a két anyag és szín együtt

    a kiállítástmeg köszi az infót

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! És már nagyon készülök megnézni a kiállítást, de valószínűleg csak május vége felé tudok majd elmenni Pécsre.

      Törlés
  3. szerintem nagy kincsre leltel!!! es talan szebb is mint a klasszikus mai, azaz nepszeru mintak, bar az eskuvokor en pecsi multamra valo tekintettel Zsolnayt kertem, de persze nincs itt keszlet, csak kettesevel jonnek a darabok, amikor van ra keret... :)
    a kendo szine is csodalatos!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gimis koromban elég sokat lógtam Pécsen, nagyon szép az a város, a Zsolnay kerámiákat mindig is nagyon szerettem, főleg az eozinmázas szecessziós holmikat. Most egy kicsit jobban vonzanak az egyszerűbb tárgyak.

      Törlés
  4. Nagyon szép kép sikeredett a párosításból!:DDD
    A vállmelegítőről esetleg lehetne több képet kérni?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, majd még lesz kép, csak nem megy ez olyan gyorsan itt vidéken :)

      Törlés
  5. Ha eljössz Pécsre, összefuthatnánk.:)) Szép a szürkeség, és szép a bödön is. Nagyon-nagyon termékeny vagy, szégyellem is magam, mert én meg mindent halogatok...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálam is vannak dolgok, amik sehogy sem akarnak elkészülni, van, ami évek óta vár a sorára... Néha pedig jön egy ötlet, és egyszerűen mindent félre KELL dobnom, hogy azzal foglalkozhassak. Ha nincs szerencsém, előbb jön még egy ötlet, mint ahogy elkészülök az aktuális kézimunkával...

      Törlés
  6. Mind a két "szürke" nagyon szép, hangulatos fotó (mint mindig:) ) és a kiállítást pedig érdemes megnézni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, és biztos vagyok benne, hogy nagy élmény lesz a kiállítás :)

      Törlés
  7. Igen finom darab lett ez a kis vállmelegítő, én is szeretem a szürkét.
    Szép mint mindig!
    Pécsiként csak bíztatni tudlak!
    Egyszer egy eozin ginko biloba medállhoz horgoltam hátteret és nyakláncot, nagyon jó kis fonalak voltak.(http://viragaimangyalaim.blogspot.com/2011/12/az-eozines-horgolas-talalkozasa.html)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szép lett a horgolásod, már néztem régebben a blogodon :)

      Törlés