2016. október 14., péntek

Október

October
















































Mennyire nem szerettem én régebben az őszt, sem a színeit, sem a fényeit, sem a szomorúságát. Még az illatait sem. Bár most rémlik azért, hogy a tesómmal milyen lelkesen hemperegtünk az összesöpört, embernyi avarkupacban, aztán égettük is, izzott a parázs, mi meg bámultuk, botot tettünk a közepébe, és az izzó végű ággal mindenféle alakzatokat rajzoltunk sötétedéskor a levegőbe. Mekkora varázslat volt :)
Szedtük a vadgesztenyét is kilószám, egyszerűen csak a fényesbarna szépsége miatt, meg néha kis figurákat is készítettünk belőlük. Bár inkább csak a gyűjtés élményéért gyűjtöttük őket, azt hiszem. Persze színes falevelek, botok nélkül sem lehetett hazaérni egy-egy sétáról.
És igen, ott volt a naspolya, amit lehetetlen normálisan enni, mindig csupa maszat lettem tőle, de olyan finom, különleges íze volt...Azt hiszem, imádtam gyerek lenni :)

Az ősztől való viszolygásom inkább később alakult ki, talán kamaszként, nem is tudom. Soha nem viseltem barnás, sárgás, narancsos színeket, csak hideg árnyalatok voltak körülöttem. A szürkéket, lilákat, rózsaszíneket most is kedvelem, de egyre többször választok egy-egy meleg tónusú kiegészítőt itthonra.
Kezdem újra megkedvelni ezt az évszakot. Talán, mert már búcsúztam néha, mert emlékeket ébreszt, mert izzik. Mert tüzet lehet gyújtani a kandallóban, mert össze lehet söpörni a lehullott leveleket, mert a gesztenyék csak arra várnak, hogy összeszedegessük őket. Mert egy kicsit újra gyerek lehetek az enyéimmel.



























































































































































































11 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek ezek a barna színek!!!♥♥♥ És mekkora nagy gombák! Vargánya?
    Én is szeretem az őszt :o) A napsütéses, színes faleveleset...:o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem a ködös, szomorkás is tetszik. Igazából a szeptember nekem még nyár, a november meg már inkább tél. Az október az igazi ősz :) És igen, vargánya :)

      Törlés
  2. Mi minden nap egy csokor levelet szedünk az oviból hazajövet. Lányom is szereti az őszt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A gyerekek mindig találnak gyűjtenivalókat. Hol botot, hol levelet, hol tobozt, hol kavicsot. Én uszadékfát is cipeltem már haza a Dunától, vonaton :)

      Törlés
  3. Jaj, de gyönyörű színeket hoztál ide, Annás, a képeiden! Jó volna kitenni a falamra, hogy bármikor megpihenhessen rajtuk a szemem.

    VálaszTörlés
  4. Mintha a saját gyerekkoromról írtál volna! :) Nekem a kedvenc évszakom, olyan csodálatosan színes és törékeny! Szép-őszi-napokat neked! ✿✿✿

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem még mindig nem a kedvencem, de megszerettem. Vagyis már tudom értékelni, megtaláltam benne, ami nekem szerethető :)

      Törlés
  5. De szeretem ezeket a képeket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyi kép van még, de annyi... Jó lenne kezdeni velük valamit.

      Törlés
  6. Annyira szeretem a blogodat :-)

    VálaszTörlés