2016. február 1., hétfő

Akoya

Akoya shawl
















































Már tavaly nyáron elkészült, novemberben feltettem a ravelry-re, aztán valahogy elfelejtettem posztolni az Akoya kendőt. Pedig büszke vagyok rá, nagyon. Egyrészt, mert nagyon tetszik, másrészt mert nem csak a mintáját terveztem, hanem a gyöngyöket alkotó pálcát is én találtam ki. El is neveztem gyorsan gyöngypálcának, amit a leírásban nemes egyszerűséggel csak gyöpnek rövidítettem :) A gyöngypálca egyébként úgy néz ki, mintha egy horgolt szálra horgolt gyöngyöt fűztünk volna, mégis könnyed, nem húzza le a kendőt. Az Akoya kendő elegáns kiegészítője lehet a báli szezonnak vagy viselhetjük színházba, amúgy én szívesen kanyarítom a nyakamba hétköznap is. De nem ezt a kék darabot, mert ezt elajándékoztam a tesómnak...

Let me introduce my new pattern, the Akoya shawl :) This airy and feminine shawl is created with pearl stitches. This new crochet stitch looks like a pearl threaded onto a yarn. 
















































...hanem ezt a halvány sárgászöldes selyemből készült változatot. Érdemes megnézni az Akoya projektoldalán Bea színpompás változatát is, nagyon, de nagyon jól néz ki :)

The blue Akoya is my sister's gift, but I made a silk version for me, it's so soft and light, I love it :)
















































Beának köszönöm, hogy tesztelte a kendőt, Gabinak pedig, hogy lefordította angolra a leírást :) Szöszinek pedig a horgolás közben és a fotózáskor nyújtott felbecsülhetetlen segítségéért leszek örökké hálás :)

Many thanks to Bea for testing my shawl and to Gabi for translating the pattern into English :) And I'm so thankful to Szöszi for her big, big help in crocheting and taking photos :)
















































Legyen szép napotok és horgoljatok Akoyát!

Have a nice day and crochet Akoya!

23 megjegyzés:

  1. Ez de jól esik így hétindítónak!
    Csodaszép!
    Szöszi meg csodacuki! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Szöszi tényleg édes, de már sokkal nagyobb, mint ezen a nyári képen :)

      Törlés
  2. Ó, szinte el is feledtem, hogy milyen picike volt. A meglett macskahölgy. Vagy macskaúr? Hirtelen nem is tudom . :)
    A kendőd csodaszép és egy perc alatt befúrta magát a tudatomba - meg a végtelen "to do" listámra :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, még csak ilyen kis törpentyű volt a nyáron Szöszi, aki kisasszony egyébként :) Májusi macska lehet, úgyhogy lassan egy éves lesz...

      Törlés
  3. Gyöp :) Tök jó név! A sál pedig gyönyörű!

    VálaszTörlés
  4. Hogyan felejthetted el?? Nagyon Gyöp!!:-) CSak Ravelryn lehet megvásárolni leírást?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kicsit szanaszét voltam lelkileg a múlt félévben (lehet, hogy ez nem látszott, és ennek azért eléggé örülök), most viszont sorra veszem elő az elkezdett, és valamiért végig nem vitt dolgokat. Van még a listámon rengeteg holmi...
      Most a ravon elérhető csak, de töröm a fejem, hogyan lehetne legalább a magyar változatot máshol is elérhetővé tenni.

      Törlés
    2. Nagyon tetszik a minta. Milyen fonalat ajánlanál hozzá?

      Törlés
    3. Jó hozzá a selyem, de a vékony gyapjú is megfelelő. Úgy 600 m legyen a 100 g. Lehet, hogy vékony bambuszból is jól nézne ki.

      Törlés
  5. Anna nagyon szépek a munkáid, és a fonalaidat csodaszépre fested!
    Az utolsó fotón nagyon aranyos a kiscica, honnan van ez a szép cicuska?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Szöszit betegen, lerobbantan találtuk az utcán, csak egy pöttöm jószág volt, aki családra, szeretetre vágyott. Most már egész nagyra nőtt, majdnem egy éves, és igazi családi kedvenc lett, még a másik macskánkkal, Titusszal is egészen megbarátkozott :)

      Törlés
  6. Anna köszönöm a válaszodat, gondolom tudod, hogy Szöszi egy ragdoll cica, gyönyörű, szép cicus.
    Nekem tavaly nyár közepén halt meg a 17 évig velünk élő teknőc-tarka cicalányka, nagyon tud hiányozni a mai napig.((( Szerencsére a 17 évből 16,5 évig teljesen egészséges volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom, hogy elvesztetted a cicádat :( Tudom, milyen fájdalom ez, nekem Süti volt az első "igazi" macskám, ő 12 év után ment el...
      Szöszi már nem ennyire bolyhos, és egészen sziámi vonásai vannak, bár foltos, nem az a klasszik változat. De nagyon aranyos, akármilyen fajta is :)

      Törlés
  7. Nagyon szép kendő! Nekem is tetszik.
    Szöszi is szép cica. Nekem is sziámi macskáim vannak. :)
    Hm. A szétszórtság is ismerős. :P

    VálaszTörlés
  8. Kedves Anna! Engem is érdekelne a gyöngypálca készítése, szeretnék ilyen kendőt készíteni a lányomnak és magamnak is. A leírásához magyarul hogyan lehetne hozzájutni?

    VálaszTörlés
  9. Szia! Örülök, hogy tetszik az Akoya :) A ravelry-n megtalálható a minta magyarul is, de ha ez valamiért nem járható út, írj nekem légyszi az annaskukacannasponthu mailcímre, megírom a részleteket.

    VálaszTörlés
  10. Kedves Anna! Gratulálok a szép munkáidhoz! Szeretném elkészíteni az Akoya sálat és a fonalaid is érdekelnének.Én is horgolok. Köszönöm a válaszod! Ibolya

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ibolya! Bocsánat, hogy csak most válaszolok, nagyon ritkán van időm a blogot megnyitni. Az Akoya kendő mintája megvásárolható az Annás kertje webáruházban, ugyanitt találhatók a növénnyel festett fonalaim is: https://soldigo.com/annas-kertje/5519/mintak
      Köszönöm az érdeklődést :)

      Törlés