2015. november 25., szerda

Én tényleg nem akartam...

Autumnal colours or Christmas shine?

















































... december előtt karácsonyi hangulatú képeket posztolni, de most éppen annyira vágyom egy kis csillogásra, hogy elővettem az üveggömböket, amiket úgysem tehetek majd fel a karácsonyfára, mert Szöszi levadászná őket, szóval ezeket a gömböket meg kellett néznem, ahogy ragyognak a napfényben, aztán szépen el is csomagoltam őket... Idén barna, bronz és zöld színt választottam ahhoz a kevés dekorációhoz, amivel fel fogom díszíteni a lakást, és ahogy elnézem ezt a fotót, egész őszies színei vannak, úgyhogy lehet ez egy átmenet a novemberi színek és a decemberi, ünnepváró hangulat között.
Tényleg, ti mindig ugyanazokat a színeket használjátok karácsonykor vagy évről évre új kombinációkat próbáltok ki? Vagy ez nem is olyan fontos?

I chose these colours for Christmas decoration this year. These greens, browns and the shine of bronze are so warm and friendly, I need them on cold December days.
Have you choosen your Christmas colours yet? Or do you use a fix colour combination every year? Or doesn't matter?

16 megjegyzés:

  1. Én is tegnap kezdtem el előhalászni az égőket, a mai nap lesz a díszítésre szánva. Nálunk 5 éve a párom csillivilli díszei vannak a fán (mű...),de idén szerzek vagy készítek igazi fát...:) Arra horgolt díszeket és mézeskalácsot gondoltam... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az igazi fenyőfa illata, hangulata nekem nagyon kell a karácsonyhoz, az az, ami fix minden évben :) Régen 100 színes üveggömbbel díszítettem a fát, aztán készültek sorban a gyerekek díszei, azok is felkerültek, aztán jött a horgolós korszak, raktuk a fára a horgolt hópelyheket is. Mostanában viszont a kiscicák miatt óvatosak vagyunk a díszekkel, a törékenyek szóba sem jöhetnek. A horgoltat meg levadásszák a négylábúak...

      Törlés
  2. Mi is ki szoktunk próbálni különböző variációkat... de csak egyszerűeket. Az egyik évben például csak fehér papírból kivágott hópelyheket tettünk fel a kis fára és meglepően jól nézett ki.. egész skandináv hangulatú lett....:o)
    De nálunk nincs benti macska, aki levadászná őket...:o))) Bár egyik karácsonykor, amikor lementünk a nagyszülőkhöz és bejött velünk a kutyus is, megszagolta a karácsonyfát és lelocsolta :o))) Még jó, hogy nem volt alatta ajándék...és nem a szobában állt a fa, hanem az előszobában..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez aztán az emlékezetes karácsony :) Biztos összekeverte a karácsonyt a húsvéti locsolkodással a kutya :)
      A papírdísz jó ötlet, nem törik, szép és még Szöszi is örülne neki, mert könnyen levadászható a fáról...

      Törlés
    2. Tegnap találtam ezt a videót....Szöszire gondolva...:o))
      https://www.youtube.com/watch?v=kuRn2S7iPNU

      Törlés
  3. Nálunk volt már olyan fa, amin csak a gyerekekkel együtt készített díszek voltak..Aztán sokáig piros gömbök és szalmadíszek voltak, néhány arany gömbbel...pár éve barnásra cseréltem a piros gömböket...az idén szerettem volna rózsaszín-barna-arany vagy ezüst kombinációt, de a gyerekek leszavaztak. Azt mondták a karácsonyfa a piros-arany-szalma kombinációban az igazi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A gyerekeknek mindig igazuk van, főleg karácsonykor :)

      Törlés
  4. De! Ez fontos... mert a játéknál nincs fontosabb! :-) Én szeretem a folytonosságot, és nem unom, hogy ugyanazok a színek vannak minden évben a fán. 12 éve, az első karácsonyunk előtt részt vettem én is a nagytétényi karácsony a kastélyban rendezvényen, ahol egyrészt fát is díszítettünk, másrészt meg karácsonyfadísz-szetteket árultam ott. Mindenféléből, textilből, drótból, termésekből állt össze egy kissé rusztikus, kissé gótikus, kissé természetes és játékos kollekció. Piros és natúr színekben, a fehértől a barnáig, némi arannyal. Ezek voltak az első karácsonyfadíszeink, mind SK. Az évek során pedig minden egyes évben, adventben készítettem néhány új díszt a fára. Volt hogy ez 20 varrott filc figura volt, volt hogy csak egyetlen csuhéangyal. De az is előfordult az utóbbi időben, hogy a feldíszített fára utólag, a két ünnep közt készült el az azévi dísz. Így aztán minden díszhez emlékek kötnek, mind felidéz egy évet, egy élethelyzetet, vagy egy kedves embert - mert vannak díszek az iparművész sógornőmtől, meg iparművész és kézműves kollégáktól is. Most már sok van, jut az ablakokba is. Ja és persze a mézeskalácsok is felkerülnek, amiket a gyerekekkel díszítünk. Szeretem hogy a fánk így egy asszociatív kalendáriuma is a közös életünknek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg, a karácsonyfa lehet a közös történet, olyan, mint egy fotóalbum, tele emlékekkel :) Az utóbbi két évben mézeskalácsot is tettünk a fára mi is, pici szívecskéket masnival, de ezt is meg kell gondolnunk a macsekok miatt... Sütni mindenképpen fogok mézeskalácsot, még ha nem is kerül fel a fára.

      Törlés
  5. Időnként veszek új díszeket, de a karácsonyfán mindig ugyanaz a tarka kavalkád uralkodik, mert Apa és a gyerekek mindent felaggatnak rá, amin akasztó van! :) Ők díszítenek, amíg én sütök-főzök.
    Pedig úgy szeretnék ám egyszer egy kirakati karácsonyfát, amelyik szép piros, vagy arany díszben pompázik, de ez álom marad.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kirakati karácsonyfák tényleg nagyon szépek szoktak lenni, de igazából én inkább csak ötletadónak tartom őket, hiszen kicsit sem személyesek. Amúgy meg arra a díszre tegyél csak akasztót, amit a fán szeretnél látni :) Na jó csak vicceltem :)

      Törlés
  6. Anyukámnak voltak néha próbálkozásai, hogy kiválasztott két színt, és azzal szerette volna díszíteni a fát, mittudomén.... kék-ezüst, vagy arany-piros. Az öcsémmel essssszméletlenül utáltuk. Kiskorunkban csináltunk egy hosszú láncot, mindenféle tiritarka színespapír-csíkból, na, azt imádtuk, meg a vegyes mindenféle díszeket, amitől olyan meghitten kaotikus látványt nyújtott a karácsonyfa. A mai napig a tarkát szeretem legjobban, szívem szerint mindent felraknék rá, olyan zsibvásárosan :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amikor kicsik voltunk a tesómmal, mi is a tarka fát szerettük, de szerintem annak idején, a 70-es években nem volt ennyire dizájnközpontú a karácsony, legalábbis vidéken nem. Arra is emlékszem, hogy pattogatott kukoricát is fűztünk cérnára, ez volt a girland, aztán vattapamacsok is kerültek a fára néha, az volt a hó :) Még csillagszórók és kicsi gyertyák is voltak a fákon, és ezt akkor szüntettük be egy életre, amikor sikerült felgyújtanunk a spenótzöld szőnyeget, a nagymamám oltotta el a lángokat, máig előttem van, ahogy egy cipősdobozzal csapkodja a lángokat... Én amúgy az üveggömbökért rajongok, száznál is több van belőlük, mert az évek alatt mindig vettem pár dobozzal karácsony előtt (vagy után, mert akkor olcsóbb volt :) ). majd ha újra szelíd macskáink lesznek, tarka lesz a karácsonyfánk a színes üveggömböktől...

      Törlés