2014. február 12., szerda

Kicsi kendő

Little shawl
Most jutottam hozzá, hogy összerakjam a Kicsi kendő leírását, remélem, nem nehezteltek rám, hogy ilyen sokára készültem el vele. De hát jobb későn, mint soha...


Kicsi kendő

Hozzávalók
50 g gyapjúfonal (Malabrigo Lace 100 % bébi merinógyapjú, 5 dkg/430 m, 037 Lettuce árnyalat)
• 3,0 mm-es horgolótű
• olló

Méretek
• A leghosszabb oldala 115 cm, a középvonalon pedig 46 cm (a nyaktól a csücsökig).
• Tömege 50 g.

Nehézségi fok
• Könnyű

Rövidítések
• lsz – láncszem
• sormag – sormagasítás
• rp – rövidpálca
• fp – félpálca
• krp – kétráhajtásos pálca
• ksz – kúszószem
• köv – következő
• ford – fordítsuk meg a horgolást

Egyéb tudnivalók
• A háromszög alakú kendőt a nyaknál kezdjük és oda-vissza horgoljuk.
• A kendőt nem szükséges blokkolni.

 Leírás
Készítsünk kezdőhurkot.
1. sor: 3 lsz sormag, [1 lsz, 1 krp] 7x.
A kezdőhurkot húzzuk szorosra. Ford.
2. sor: 1 lsz sormag, [1 fp az előző sor köv lsz-ét áthurkolva,1 fp az előző sor köv krp-jának a tetejébe] 3x, 3 fp az előző kör köv lsz-ébe (ez a középső lsz), [1 fp az előző sor köv krp-jának a tetejébe, 1 fp az előző sor köv lsz-ét áthurkolva] 3x, 1 fp a sormagba. Ford.
3. sor: 3 lsz (sormag), [1 lsz, 1 krp az előző sor első fp-jának tetejébe (a két hátsó szálat áthurkolva)] 2x, 1 lsz, hagyjuk ki az előző sor köv fp-ját. [1 krp az előző sor köv fp-jának tetejébe (a két hátsó szálat áthurkolva), 1 lsz, hagyjuk ki az előző sor köv fp-ját] 3x. [1 krp az előző sor középső fp-jának tetejébe (a két hátsó szálat áthurkolva), 1 lsz, hagyjuk ki az előző sor köv fp-ját] 4x. [1 krp az előző sor köv fp-jának tetejébe (a két hátsó szálat áthurkolva), 1 lsz, hagyjuk ki az előző sor köv fp-ját] 3x. [1 krp az előző sor sormagasításának tetejébe (a két hátsó szálat áthurkolva), 1 lsz] 2x, 1 krp ugyanide. Ford.
4. sor: 1 lsz sormag, [1 fp az előző sor köv lsz-ét áthurkolva,1 fp az előző sor köv krp-jának a tetejébe] 7x, 3 fp az előző kör köv lsz-ébe (ez a középső lsz), [1 fp az előző sor köv krp-jának a tetejébe, 1 fp az előző sor köv lsz-ét áthurkolva] 7x, 1 fp a sormagba. Ford.

A páratlan sorokban mindig 3 lsz-ből készítünk sormagasítást, 1 lsz-et horgolunk, majd az előző sor első fp-jába 2 krp kerül, közöttük egy-egy lsz. Ezután az előző kör minden második fp-jába egy-egy krp-át horgolunk, közöttük mindig egy-egy lsz van. A sor középső fp-jába (a kendő középvonalán) 4 krp-t horgolunk, közéjük egy-egy lsz kerül. A sort úgy folytatjuk, mint előbb: az előző kör minden második fp-jába egy-egy krp-át horgolunk, közöttük mindig egy-egy lsz van. A sor végén (az előző sor sormagasításába 3 krp-t horgolunk, közöttük egy-egy lsz-mel. Megfordítjuk a horgolást.

A páros sorokban mindig 1 lsz-ből készítünk sormagasítást, ezután csak fp-ákat horgolunk: felváltva egyet-egyet az előző sor minden lsz-ét áthurkolva és egyet-egyet az előző sor minden krp-jának tetejébe. Az előző sor középső lsz-ére (a kendő középvonalán) 3 fp-át horgolunk (a lsz-et áthurkolva). A sor végén az előző sor sormagasításába is készítünk 1 fp-át. Megfordítjuk a horgolást.
A 48. sor az utolsó sor. A sor végére érve rp-ákkal horgoljuk végig a kendő leghosszabb oldalát úgy, hogy a szélső krp-ákra négy-négy, a szélső fp-ákra pedig egy-egy rp-át horgoljunk. Ha végigértünk a kendő leghosszabb oldalán, készítsünk 2 lsz-et, vágjuk el a fonalat, húzzuk át a fonalvéget az utolsó hurkon, majd húzzuk szorosra a fonalvéget, ezzel rögzítettük a horgolást. Dolgozzuk el a fonalvégeket.


Kellemes horgolást kívánok!
Annás23 megjegyzés:

 1. álomszép ez a kendőcske! a mintát köszönöm, biztosan felhasználom egyszer :)

  VálaszTörlés
 2. Köszi szépen a leírást! Pont tegnap gondolkoztam rajta, hogy mit is kellene csinálni egy gombóc malabrigo lace-ből :) Egy pici hibát felfedeztem a rövidítéseknél a kétráhajtásos pálca rövidítéséből hiányzik 'k' csak rp-írtál. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi az észrevételt, javítottam a leírást :)

   Törlés
 3. Hú, nagyon ütős ez a szín, és klassz a leírás!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem igazán az én színem, de én is imádom :)

   Törlés
 4. Szégyen lenne neheztelni! Inkább köszönöm az újabb csodás mintát!

  A nagyi szívet például azóta is gyakran készítem ajándékba, és mindig nagy örömmel fogadják. :-)

  VálaszTörlés
 5. Kedves Annás!
  Köszönöm a leírást, már a nyolcadik sornál tartok. Azt hiszem lesz belőle valami újabb szépség!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Azóta már én is horgoltam a minta alapján egy hasonló kendőt, de az nagyobb és rojtok vannak a szélén végig. Kíváncsi vagyok a te változatodra is :)

   Törlés
 6. Köszönöm, pont van egy ilyen árva gombócom és nem hittem volna, hogy horgolt kendőre is elég lehet. Meg fogom csinálni hamarosan.

  VálaszTörlés
 7. Szia Annás!
  Nagyon tetszik a minta, van is egy narancs gombolyag merino lace fonalam (úgy néztem, hogy ez is jó lehet, 400m=50g). Kérnék egy kis segítséget. Kezdő horgoló vagyok, és nem egyértelmű számomra a terminológus :) Szóval a félpálca a pontosan mi? A horgolás bibliájában egyráhajtásos félpálca szerepel (ezt jelöli T-vel), kispálca és hamis kispálca (ez a kúszószem?).
  Előre is köszönöm, Anna

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Anna, a félpálcát a Horgolás bibliája egyráhajtásos félpálca néven emlegeti, a kúszószem pedig hamis kispálcaként szerepel. Érdekes módon az említett könyvben kispálcának nevezik, amit én rövidpálcaként ismerek, és ami a könyvben rövidpálca, azt én sohasem használtam...
   Hmmm... van itt egy kis kavarodás tényleg :) Ismered a Horgolás iskolája című könyvet? Abban kicsit újabbak a jelölések. De amúgy meg kipróbálhatod más pálcákkal is a mintát, lehet, hogy úgy jobban is tetszik majd.
   Minden jót!
   Anna

   Törlés
  2. Szia Anna!
   Köszönöm szépen! A hétvégén neki is állok a kendőnek :)
   A horgolás iskolája c. könyvvel még nem találkoztam, de beszerzem :) Olyan sokféle könyv van, nem tudtam választani, de így ajánlás alapján mindenképpen megnézem!
   Ez a kendő pedig így tetszik, ahogy van, szóval így állok neki. Egyelőre annak örülök, hogy el tudok készíteni más által tervezett mintát, a variálás majd kicsit később jön :)
   Üdv,
   Anna

   Törlés
 8. Naaagyonnnnagyoooon naaaagy köszönet:) Csodálatos:)))) akkor a hétvégén nekiugrok:) igazán hálás vagyok:) de jó hétvégéééééééém lesz:)))

  VálaszTörlés
 9. Ez az igazi egyszerű, de nagyszerű kendő, biztos el fogom készíteni!

  VálaszTörlés
 10. Little but beautiful !!!!!
  Have a nice weekend !
  Anna

  VálaszTörlés