2013. október 29., kedd

Tanulság...

New colour :)

















































... hogy mindig legyen otthon festésre váró fonal, mert nem tudhatja az ember lánya, hogy a kertészkedés, a bokrok és fák, elszáradt növények megnyírása mikor csap át fonalfestési kísérletbe.
Vizesen még ilyen vicces rózsaszín volt a fonal, de mire megszáradt, kissé barnás rózsaszínné vált, mint a régi púderek :)

Kitaláljátok, mivel festettem ezt a gyapjúfonalat?

Nyírfa kérgével

17 megjegyzés:

  1. Hmmm, szederre tippelnék, de az élénkebb rózsaszín, (vagy szürke, ha túl lúgos) Talán keverted diólevéllel? Attól sárgulna... Más nincs is már a kertben:) A büdöske sárga. Csipkebogyó vagy homoktövis???

    VálaszTörlés
  2. Cékla?
    Vagy hülyeséget mondok?

    VálaszTörlés
  3. Ha kertészkedés, akkor magyal-bogyó. Vagy kökény. Vagy... :)

    VálaszTörlés
  4. Valamilyen bogyó. Esetleg valaminek a levele.

    VálaszTörlés
  5. Vagy alkörmös? Nehéz kiirtani, de szép növény. Neked hasznos is.:)

    VálaszTörlés
  6. Bodza vagy cékla (bár az elsővel lehet inkább kékes lesz???)

    VálaszTörlés
  7. fogalmam sincs, mivel festetted. de kíváncsian várom, melyik hozzászólónak lesz igaza :) a szín egyébként gyönyörű, bármivel is festetted!

    VálaszTörlés
  8. Én is alkörmösre gondolok. Elárulod? nagyon kíváncsi vagyok! Judit

    VálaszTörlés
  9. Nahát ...!
    Ezt még elhinni is nehéz, nemhogy kitalálni! :D

    VálaszTörlés
  10. Kedves Annás!
    Nagyon tetszik ez a fonalad (is). Én is kipróbáltam a festés a kéreggel, de nekem egészen más lett a végeredmény: világos sárgásbarna színt kaptam (timsóval pácoltam előtte a gyapjút). Van valami ötleted, hogy mit csináltam másképp, esetleg van a dolognak valami különleges technikája? Talán nem timsót kéne használnom? Előre is köszönöm, további jó alkotást :)
    Egy csendes, de lelkes olvasó ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Megnéztem a jegyzeteimet, nem használtam semmilyen pácot, mert a nyírfakéreghez nem kell. A kérget (csak vékonyan hámoztam meg a faágat) legalább egy napig áztatni kell, aztán takarékon főzni egy-két órát. Még egy napig ázhat a kéreg a vízben, aztán le kell szűrni, és mehet a festőlébe a fonal. Újra fel kell melegíteni a festőlét a fonallal, hagyni kihűlni, és ezt többször ismételni. Egy napig érdemes még a fonalat a lében hagyni, végül ki kell öblíteni alaposan. Én csak gyapjúfonalat festettem nyírfakéreggel, de két különböző fonalmárka eltérő színű lett. Valószínűleg attól is függ, hogy milyen árnyalatot kapsz, hogy száraz kérget vagy frisset használsz. Én frissen hámoztam meg az ágat (kilógott az útra, mindenképpen le kellett vágni, hát nem hagytam kárba veszni), száraz kéreggel még nem próbáltam festeni.
      Szóval szerintem próbáld meg pác nélkül befesteni a gyapjúfonaladat. És érdemes olyan embert is megkérdezni, aki hosszú évek óta fest növénnyel, például Kemendi Ágit (ő írta a festőnövényes könyvet).

      Jó festegetést!

      Törlés
    2. Szia! Köszönöm, meg fogom próbálni újra! :)

      Törlés