2012. augusztus 18., szombat

Na végre...

Red cabbage dyed yarn
















































...valami értékelhető eredmény :) A lila káposztával átfestett zöld fonalak most éppen katonazöldben pompáznak, velük még kell kezdenem valamit a közeljövőben.
De megérezhettem valamit abból, hogy szép színt kaphatok a lila káposztás festéssel, mert tegnap délután még elvillamosoztam Barkáékhoz, és vettem 2 x 10 dkg Piktor Fecske festhető gyapjúfonalat, hogy ne csak kármentés legyen, hanem némi alkotás is az este. A piacon vettem két kis fej lila káposztát is.

Leírom, hogyan kotyvasztottam ezt a halvány búzavirágkéket, hátha ti is festenétek hasonlót.

Búzakék fonal lila káposztás festőlével
Hozzávalók:
2 x 10 dkg festhető gyapjúfonal (Barka Piktor Fecske)
2 kisebb fej lila káposzta
1 evőkanál timsó
3 evőkanál ecet
víz
gumikesztyű

A fonalakat áztassuk be vízbe. A káposztákat vágjuk vékony szeletekre , tegyük egy nagyobb lábasba, és öntsük fel annyi vízzel, hogy az éppen csak ellepje. Kb. egy órán át főzzük. Ezalatt egyre sötétebbé válik a víz, először kékes színű lesz, majd egészen erős lila színt vesz fel, nagyjából olyat, mint gyerekkoromban a lila csomagolópapír, amibe a füzeteket és a tankönyveket csomagoltuk. Érdemes folyamatosan szellőztetni, mert brutális káposztaszag terjeng majd a lakásban...
A káposztalevest szűrjük le, kb. 1 L festőlét kapunk belőle. Tegyük bele a timsót, hagyjuk feloldódni. Öntsünk ecetet a lébe, majd a fonalat is tegyük az edénybe. Főzzük fél órán át, majd hagyjuk a festőlében kihűlni.
A fonalat vegyük ki a festőléből, és nagyon alaposan mossuk át folyóvízzel, egészen addig, amíg már nem ereszti a levét. Fellógatva szárítsuk meg.

Én most eddig jutottam a fonalaimmal, de még lesz egy kis tennivalóm a szép kékségekkel is: gyapjúmosószerrel át kell őket mosnom alaposan, mert iszonyatosan káposztaszagúak, és büdös fonalból nem igazán élmény a kötögetés :)

6 megjegyzés:

  1. Húúú, ez nagyon jó lett! Mondtam már, hogy szeretem a kéket? Biztosan... mindig mondom...
    Az ötletet is köszi, van némi kármentesítendő fonalam még...
    Szóval nem csak nekem nem működnek úgy együtt a festőnövények, ahogy elképzelem? Ez kicsit megnyugtat...
    Tényleg nagyon-nagyon jó ez a kék! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a szín is elég nagy meglepi volt. Ahogy száradt, kicsit halványabb lett, de még így is szép :) Már tudom is, hogy mit kötök belőle...

      Törlés
  2. Ez szerintem kifejezetten szép színű lett! És milyen lett az átfestett zöld? majd mutasd meg:-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Határozottan vállalható ez a kék. Az átfestettek katonazöldek lettek, lényegében nem fogta be őket a kék lé. Az egyik pocsolyaszín fonalat viszont fakéreg főzetébe tettem, az koszos sárga színűre váltott, viszonylag jó árnyalata lett. És finom fűrészáru illata :)

      Törlés
  3. én is nagyon szeretem a kéket, de nem azért, hogy hízelegjek, de nekem a halvány előzmények is nagyon tetszenek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom én, hogy azok sem csúnyák, csak én nem szeretem a zöldet, főleg nem ezt az árnyalatot. De én csak kezdő boszorka vagyok, nem mindig az kerül ki a fazekamból, amit eltervezek :)

      Törlés