2012. február 26., vasárnap

Fonalfestés

Yarn dyeing

Íme a recept:
Végy egy motring festeni való gyapjúfonalat (pl. Barka Piktor Mosó Masa), és tekerd fel gombolyaggá.
A festéket (jelen esetben 1 zacskó Columbus meggypiros és 1 zacskó Columbus sötétlila textilfesték) a használati útmutató szerint készítsd elő. A gombolyagot tedd a festőlébe. Minél tovább marad benne, annál sötétebb színt fogsz kapni.
A gombolyagot kívül sokkal erősebben fogja be a festék, mint belül, ezért a fonal teljes hosszában fokozatos színátmenetet kapsz.
Hagyd (TÜRELEM!!!) megszáradni a fonalat, majd tekerd fel gombolyaggá. A képen láthatod, hogy belül sokkal világosabb a fonal, mint a külső részeken.
Ezután már nincs más dolgod, mint kötni valami szépet a saját festésű fonalból :)Az eredeti ötletet itt találtam. Jó festegetést!

25 megjegyzés:

 1. Tudom hogy elég laikus kérdés: de a két szín nem keveredett össze a főző vízben? Azt hittem hogy nem lesz csíkos ha két színt főzök egybe.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Newsee, összeöntöttem a két színt, teljesen el is keveredtek, de egy kicsit így is foltos lett a fonal. Amúgy meg nem is lett csíkos, hanem a fonal egyik végén a legsötétebb (ez volt a gombolyag külsején), a másik végén a legvilágosabb (ez volt legbelül a gombolyagban). Így olyan fonalat kaptam, aminél nincs színismétlődés. Érdemes megnézni a forrást, amit megadtam a poszt végén, ott olyan modellt is láthatsz, amit így festett fonalból kötöttek.

   Törlés
 2. Nagyon szép lett! Mostanában engem is foglalkoztat a fonalfestés. A fonalat festés előtt kezelted valamivel? A két szint összeöntötted? előre is köszi a választ!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Összeöntöttem a színeket, hogy ilyen vöröses lilát kapjak. Nem kezeltem a fonalakat festés előtt, pedig illett volna. Úgy tudom, egy éjszakára ecetbe kell áztatni a fonalat, de azt még nem próbáltam.

   Törlés
 3. Köszi Annás!
  Bár rövid színátmenetest már sokat festettem, a hosszút sosem próbáltam. Azt gondoltam ki rá, hogy egy pl. vágódeszkára feltekerem és úgy mártom be, de hogy önmagára?!:) Hát ez is eszembe juthatott volna...:))))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én is máshol láttam, és nagyon bevált ez a módszer :)

   Törlés
 4. De jó ez a gombolyagos módszer, eddig még eszembe sem jutott, hogy így festjem a fonalat:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szép lett, olyan, mint a szeder!

   Törlés
  2. Nem ennyire élénk szárazon, de még így is szép telt színeket kaptam.

   Törlés
 5. Szenzációs, köszönöm az ötletet!

  VálaszTörlés
 6. I found this page because you linked to my tutorial. I love your blog so much, I am so glad to discover your amazing crafts and photography. Everything looks so amazing even though I have no idea what you are saying. I'm honored that you tried out the dying tutorial too.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. I found your funny tutorial on raverly, it's fantastic :) Thank you sharing it!

   Törlés
 7. Hihetetlen, de nagyon jó ötlet! Mármint számomra az hihetetlen, hogy a gombolyag belsejét is befogta a festék!Nagyon praktikus és így biztos , hogy teljesen egyedi fonalat kapsz végeredményül!(Úgy is beválik ha a Barkáékkal gombolyítatom fel, mert bizony a múltkor úgy jártam, hogy teljesen összegubancolódott és azóta inkább így rendelem tőlük!)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Belül is befogja rendesen. Nézd meg a blogot, amit a poszt végén belinkeltem, ott találod az eredeti ötletet részletesebben fotózva.

   Törlés
 8. Én még soha nem festettem fonalat, de a módszer alapján meg fogom próbálni. Van olyan fonalam aminek a babarózsaszín megjelenésével nem tudok mit kezdeni, lilásan jó lenne./igen, én választottam..../

  Nagyon szellemes a módszer!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Érdemes átfesteni azt a fonalat, aminek nem tetszik a színe, végülis nem veszítesz semmit, ha nem sikerül.

   Törlés
 9. de jó ötlet, köszönöm! egyszer már én is felbátorodok, és kipróbálom a fonalfestést.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Elkezdeni nehéz a fonalfestést, de abbahagyni még nehezebb :) Én szóltam...

   Törlés
 10. Köszönöm az ötletet, kipróbáltam. Eddig - nekem - ez a legjobb eljárás, amivel ilyen csodásan szép színátmenetes fonalat lehet festeni. Mutatom a blogomon.

  VálaszTörlés
 11. Ez szenzációs, ha festek (majd egyszer), kipróbálom!

  VálaszTörlés
 12. Már nagyon várom én is, hogy újra festhessek fonalat...

  VálaszTörlés
 13. Mekkora ötlet! Ezt ki kell próbálnom. Nagyon szépek a fonalad színei!

  VálaszTörlés