2019. január 21., hétfő

Horgolt hatszögek

Egy takaró születése 1. rész















































Imádom a hatszögeket, a horgolást és a takarókat, főleg a nagyimintásakat. A szürkéket és a barnákat, a földszíneket és a kövek árnyalatait. A kiszáradt pocsolya szürkésbarnáját, a gombák megannyi finom árnyalatát... Épp ideje volt ezt mindet egybegyúrni, így született meg az ötlet, hogy ezekből a finom színekből horgoljak hatszögmintás takarót :)

Előszedtem a hosszú évek alatt összegyűlt pamutfonalaimat, persze vettem is hozzájuk néhány új gombolyagot is, tervezgettem, számolgattam, próbahorgoltam, aztán nekiláttam a takarókészítésnek.





















Abból indultam ki, hogy egy 50 g-os pamutgombolyagból 2 hatszöget tudjak horgolni, hogy ne legyen sok maradék. Ezek alapján egy hatszög 8 + 1 körből áll és a párhuzamos oldalai közötti távolság nagyjából 20 cm blokkolás nélkül. A vázlat szerint 37 egész hatszögre lesz szükségem és két különböző félhatszögre, ezekből 6 és 16 darab kell majd.
Úgy terveztem, hogy meghorgolom az egész hatszögeket, egy kontrasztos, sötét színnel egymáshoz horgolom őket, majd ezután kiegészítem a cakkos széleket egyenesre a félhatszögekkel. Amikor ez is megvan, jöhet a szegély.





















A hatszögek mintarajza alapján átlagos pamutfonalból (120-125 m/50 g) 4 mm-es tűvel meghorgoltam a 37 hatszöget, majd eldolgoztam a fonalvégeket is, hogy ne a legvégére maradjon ez a végtelenül sziszifuszi munka.















































Az összehorgoláshoz kipakoltam a hatszögeket a padlóra és addig rendezgettem őket, amíg a legjobban tetszett az összhatás. A színek sorrendjét egészen biztosan nem tudtam volna megjegyezni, ezért készítettem egy összehorgolási vázlatot, ahol az egymáshoz horgolás sorrendjét nyíllal jelöltem, majd ebben a sorrendben felfűztem a hatszögeket egy körkötőtűre.


































































Hétvégén összehorgoltam a hatszögeket, erről fog szólni a 2. rész :)

A takaróhorgolásról mindenféle egyéb is megtudható a fb-oldalamon.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon inspiráló a képek után végigkövetni az ötlettől a tervezésen át a megvalósulásig a takaró születését, Annás! :-)

    VálaszTörlés