2009. május 27., szerda

Festett lépcsők

Painted stairs


sweet as a candy, vintage


sweet as a candy


modern country, interiors


interior divine


ellmania, desire to inspire


Sköna hem

Nemrég Orsi kért tőlem tanácsot, hogyan alakítsa át saját ízlése szerint fenyőlambériás lépcsőházukat. Első körben kerestem a neten pár képet inspirációként.
Ha festéssel szeretnénk fából készült lépcsőnket felújítani, először mindenképpen távolítsuk el (csiszolással, hőlégfúvóval, oldószerrel) a lehető legjobban a régi festék vagy lakkréteget. Utána használhatunk vastaglazúrt a kívánt színben, majd ezt parkettalakkal kezeljük. Antik hatás eléréséhez a vastaglazúrt itt-ott megcsiszolhatjuk (főleg az éleknél) és ezután kenjük le parkettalakkal. Lehet a lépcsőfoknál csak lakkozni, így a natúr faanyag látványától melegebb, barátságosabb lesz az összkép. A lépcsőház falának lambériáját mindenképpen lefesteném tört fehérre, a lambéria tetejét nem sima léccel, hanem díszesebb profilú szegéllyel zárnám le. A lambéria feletti fal színe lehet ugyanaz az árnyalat, mint amit a lambérián használtunk, de más pasztell színt is választhatunk. Ha sok fény jut a lépcsőházba, akár merészebb, sötétebb vagy élénkebb színre is festhetjük a falat.

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm köszönöm köszönöm!!! Nagyon megtisztelő, igazán, hogy gondoltál rám! Pont ilyenre gondoltam ,főleg a 3. kép tetszik. Kb. 1 hónap múlva fog sor kerülni a dologra. amikor a szomszéd ezermester ráér. A fal színével még bajban vagyok, mert ha rajtam múlna, akkor mélyvás lenne, de túl kevés a fény. A sárga meg már elcsépelt, talán legyen egy finom világos mohazöld?
    orsi

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy segíthetek! A világos mohazöld vagy dohányzöld jó választásnak tűnik. Kellemes, megnyugtató szín, és még nem találkozni vele túl sok helyen. Egy képet is találtam neked, amin világoszöld a fal. Törtfehérrel, fenyővel és fehérített tölggyel is csodaszép! Hajrá Orsi, jó munkát!

    VálaszTörlés