2009. január 26., hétfő

Méltósággal öregedni

















Kedvelem a régi holmikat és lehet, hogy ők is vonzódnak hozzám. Rokonoktól, lomtalanításból, bolhapiacról, sőt még barátoktól, szomszédoktól is kerül hozzám ez-az. Nem a tárgyak pénzben kifejezett értékét nézem, hanem hogy van-e mondanivalója számomra? Nem baj, ha kopott, sérült esetleg hiányzik valamije. Az a lényeg, hogy nekem szép legyen.
A velem élő tárgyaknak van egy közös vonása: fából, kőből, rézből, bőrből - egyszóval időtálló anyagból készültek. Ez azért fontos, mert ezek az anyagok gyönyörűen öregednek. A belőlük készült holmik nemesednek az idő múlásával. Erre is kellene gondolni, amikor a lakásba vásárolunk bútort, használati tárgyat. A műanyag, pozdorja és egyéb reménytelenségből készült berendezés pár év múlva elnyűtté, ócskasággá válik. Lehet, hogy olcsó volt, amikor megvettük, de biztos, hogy nagyon hamar kénytelenek leszünk lecserélni. Az sem igaz, hogy csak drágán lehet fabútorokhoz hozzájutni. Nyitott szemmel járva régiségkereskedőnél, használtcikk piacon és az interneten is rálelhetünk a nekünk való bútorra, tárgyra. Letisztogatva, kicsit kicsinosítva még nagyon sokáig örömünket lelhetjük majd benne. És akkor még nem is beszéltem a "vadászat", a tervezés és a kétkezi munka gyönyöréről...
A végére még valami: talán az embereknek is erős, nemes "anyagból" kellene felépíteniük magukat, hogy aztán méltósággal öregedhessenek meg.

2 megjegyzés:

  1. Egyetértek kedves Anna minden szavaddal. Az élet úgy hozta, hogy hozzánk is sok öreg bútor került, amit egy cseppet se bánok.
    Mennyivel különlegesebb egy otthon, ahol mesélő tárgyak (is) vannak és nem egy IKEA katalógus köszön ránk nap, mint nap.
    Persze kinek a pap kinek a papné..vagy ízlések és pofonok. No de erről Te tudnál igazán beszélni. Az ízlésről, a szépségről az értékrendről.

    Rumliról írj kérlek. Hogyan tegyem láthatatlanná de mégis rendezetté és könnyen elérjhetővé a sok társasjátékot, dobozt, játékot.
    Ágnes

    VálaszTörlés
  2. Dolgozom a témán, mert rumli volt, rumli van és rumli lesz... A rumli örök! De azért próbálkozhatunk a megfékezésével. Szóval (remélem) hamarosan előrukkolok egy összeállítással. Addig is kitartás!
    Annás

    VálaszTörlés