2009. január 31., szombat

Mit olvastam 2008-ban?

Kedves Ági!

Köszönöm, hogy nekem küldted tovább a könyvolvasós, könyvajánlós játékot, mert imádom a könyveket. De zavarba is hoztál a "Melyik 5 könyvet olvastad 2008-ban?" kérdéssel, mert havonta olvasok 4-5 könyvet, így nehéz volt választanom, mit is ajánljak nektek ebben a bejegyzésben. Nem vagyok sem szupernő, sem kőszívű anya, nem a családomtól veszem el az olvasásra szánt időt. Keveset alszom, főleg nyáron, valamint tömegközlekedek, aminek egyetlen előnye, hogy belemerülhetek az aktuális olvasmányomba.
Hogyan választom ki, melyik könyvet vegyem meg? Így is, úgy is. Van, hogy csak bóklászom a könyvesboltban, megtetszik egy borító, elolvasom, miről is szól. Ha még ekkor is érdekesnek látszik, felütöm valahol és elolvasok 3-4 oldalt. Ha élvezem a stílust, jön velem haza. És persze vannak kedvenc íróim, tőlük mindent elolvasok, amit csak találok. Ha több különböző ízlésű ember állítja egy regényről, hogy neki tetszett, akkor azt a könyvet is megszerzem.
Párom már retteg, amikor könyvesbolt közelében járunk, tudja, hogy nincs menekvés: vásárolni fogok. A barátaim is tudják, hogy bármilyen alkalomra a könyv a megfelelő ajándék számomra. Bár most karácsonykor egyik kedves barátném tett egy tétova kísérletet, hogy "táska?". Persze fejcsóválás volt a válasz. Aztán bevetette, hogy "Masnival? Lila masnival?", de ez sem győzött meg. Könyv, könyv, könyv...csakis könyv. A gyerekeim is minden ajándékozáskor kapnak könyvet is, egész szép kis könyvtáruk van már. Simi már tanul olvasni a suliban, a napokban kezdte el az "első önálló felovasóestjét", egy mesekönyvből egy oldalt felolvas, mielőtt én olvasnám nekik az általuk választott történetet.
Most pedig jöjjön az öt nyertes!
Lee Stringer: Fedél nélkül New Yorkban
Rádióban hallottam egy beszélgetést valamikor valakivel(?) erről a könyvről és megragadott a téma: azok az árnyak, akik mellett félve és viszolyogva megyünk el aluljárókban, metrókban, parkokban, ők is emberek. Egy ilyen lecsúszott drogos Lee Stringer, aki drogozás közben talált egy ceruzacsonkot, amivel a szipkáját tisztíthatta, majd később írni is kezdett vele. Stringer valós személy, saját hétköznapjait, történetét, gondolatait írja meg ebben a könyvben. Kurt Vonnegut fedezte fel az írót, aki a new york-i Fedél nélkülben jelentette meg írásait. Vonnegut az egyik nagy-nagy kedvencem, ha neki tetszett Stringer könyve, nekem is biztos tetszeni fog. És lőn.
Kurt Vonneguttól ajánlom még:
Áldja meg az Isten, Mr. Roosewater
Az ötös számú vágóhíd
Börleszk
Macskabölcső
Bajnokok reggelije
Áldja meg az Isten, Dr. Kevorkian!
Hókusz-pókusz
A Titán szirénjei
Kékszakáll
A hamvaskék sárkány
Éj anyánk
Halálnál is rosszabb
Szerb Antal: A harmadik torony
Ezt a könyvet azért vettem meg, mert nagyon tetszett az Utas és holdvilág. És mert korabeli fotók is gazdagítják a szöveget. Nem bántam meg, képzeletben én is utazhattam. Most olvasom egyébként az író gyermekkori naplóját...
Szerb Antaltól ajánlom még:
A Pendragon legenda
Utas és holdvilág
A királyné nyaklánca
VII. Olivér
Ilja Ilf-Jevgenyij Petrov: A szórakozó egyed
Nagyon szeretem az orosz irodalmat, főleg a (múlt) századforduló körüli, utáni regényeket. Keserédes humor, abszurd helyzetek, az akkori világ kifigurázása jellemzi. És közben tényleg nagyon szórakoztató.
Ilf-Petrovtól ajánlom még:
Tizenkét szék
Aranyborjú
Carl Sagan: Az éden sárkányai
Egyetemista koromban kaptam kölcsön ennek a könyvnek egy előző kiadását, akkor egy szuszra olvastam végig. Több, mint 10 évig kerestem, mire nyáron újra kapható lett a könyvesboltokban, hát el is olvastam ismét. Most sem tudtam letenni. Olvasmányos formában mesél a gondolkodás kialakulásáról, fejlődéséről.
Anna Gavalda: Együtt lehetnénk
Ezt a regényt teljesen eltérő ízlésű ismerőseim ajánlották, ezért mertem belevágni. A borítója alapján nem vettem volna meg... A filmet is sokan dícsérték, ki tudja, talán egyszer azt is megnézem. Nyári tengerparti nyaralásunk alatt olvastam el egy szuszra, majd odaadtam anyukámnak, aki szintén nem tudta letenni. Szóval bevált!


A végére pedig még két könyv, amiket lapozgatni szoktam, beleolvasok, nézem a képeket, álmodozom...Perczel Anna: Védtelen örökség
Egy könyv a Zsidónegyed lakóházairól. Megkapó képek, hiteles történetek, (általában) siralmas jelen és félve várt jövő. Nem csak építészeknek...
Frances Mayes: Vigyük haza Toszkánát
Mesés tájképek, gyönyörű épületek, csodás kertek és isteni receptek...

Jó olvasást mindenkinek!

A kérdést pedig, miszerint "Melyik 5 könyvet ajánlanád a 2008-ban általad olvasottak közül?" Misummának (alias "Ki vagyok én? Nemmondommeg.) passzolom tovább.

1 megjegyzés:

  1. :-) köszönöm, s bár nem valószínű, hogy olyan színes infoval szolgálhatok mint Te (kép vagy akár ajánlás tekintetében) de egy listácskát szívesen összeállítok és már töröm a fejem, hogy kinek adjam tovább !

    VálaszTörlés