2016. november 19., szombat

Épp ideje...

Gingerbread letters
















































... nekilátni mézeskalácsot sütni, ha azt szeretnénk, hogy karácsonyra is maradjon :) Ha pedig már sütünk, akkor süssünk különlegeset.
Rengeteg jópofa tésztakiszúrót találni mostanában, én is vettem szívecskéset, szarvasosat, hópehely vagy puzzle alakút, de minden évben megsütöm a gyerekek nevét is. Ehhez nem kell vásárolni formát, sk készített papírsablonnal is meg lehet oldani. Először kiválasztok egy jópofa betűtípust, olyat, ami kicsit zömökebb (hogy ne törjön majd könnyen a tészta), wordben beállítom óriási méretűre és csak kontúrosra, hogy a nyomtató ne pusztuljon bele a tintafogyasztásba, majd kinyomtatom a betűket. Ha egy betű többször szerepel egy névben, akkor azt elég egyszer kinyomtatni.
















































Ezután kivágom a betűket, az elkészített és kinyújtott tésztára teszem, majd hegyes, éles késsel körbevágom a sablonnak használt papírbetűket. A tésztát érdemes kicsit vastagabbra nyújtani, mert akkor kevésbé deformálódnak sütés közben.
















































Sütőlemezre teszem a betűket, egymástól kicsit távolabb, hogy amikor sülés közben megduzzadnak, ne érjenek egymáshoz.
















































Vicces, amikor a gyerekek lesik, hogyan sülnek aranybarnára a formás betűk :)
















































Gyönyörködnek az elkészült betűkben, szagolgatják az illatozó süteményeket, rakosgatják a betűket, hátha másik értelmes szót is ki lehet rakni belőlük, de a vége mindig az, hogy az utolsó morzsáig mindet befalják :)

8 megjegyzés:

  1. :))nagyon jókedvem lett ettől :)))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik ez a névre szóló süti! :o) Ki fogom próbálni én is! Köszi az ötletet!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kicsit vacakolós így kivágni a mézeskalácsokat, de egy évben egyszer ez nem lehet akadály, a gyerekek meg még most, kamaszként is örülnek neki :)

      Törlés
  3. Ez szuper ötlet!!!!!!!Köszi!

    VálaszTörlés
  4. Hohó, receptet nem mellékelsz? Szépek, vidámak, de meg is kóstolnám! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finomak, bizony :)
      Régebben Lajos Mai receptet használtam (66 karácsonyi édesség), de pár éve Tószegi Judit könyvéből sütök (Mézeskalácsok). Valószínűleg mindenkinek van bevált receptje, ezért sem írtam le...

      Törlés