2012. június 10., vasárnap

Rózsalekváros linzer

Rosejam and rosecake



















































































































































































Ígérem, nem fárasztok tovább senkit a rózsából kotyvasztott dolgaimmal, de ezt még feltétlenül meg kell mutatnom :)
Reggel leszüreteltem az egyik rózsabokrot (pont az a rózsa, ami a vázában is van), és lekvárt főztem a szirmokból. Úgy kb. 3 L lett belőle. Elég sok citromot adtam hozzá, úgyhogy inkább citromízű és rózsaillatú lett, de nekem ez a kombináció is megfelel. A színe sem túl élénk, de fura is lenne, ha rózsaszín rózsából piros lekvár sikeredne...
Délután hagyományos linzert sütöttem, és rózsalekvárral ragasztottam össze a két felét. Nagyon finom lett, igazi csajos sütemény :) Legközelebb a felső karikát tojásfehérjébe mártom, és kristálycukorban is meghempergetem majd, úgy még látványosabb, csillogóbb lesz.
Hamarosan nyílnak a levendulák, na azokból még boszorkánykodok valamit, aztán egy kis mentazselét is szeretnék készíteni, aztán pedig újabb rózsaszörpöket...

13 megjegyzés:

  1. Nekem a rózsa eddig valahogy kimaradt az életemből. Mondom ... eddig!

    Szépek, és biztos finomak is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg finomak, érdemes kipróbálni valamelyik receptet.

      Törlés
  2. Nálatok most minden rózsa illatú, látom!
    Jól néznek ki a linzerek, biztos kellemes íze lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, éppen az újabb adag forr a tűzhelyen, és ilyenkor minden rózsaillatú :)

      Törlés
  3. Szép színe lett a lekvárodnak, különleges.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Most vegyes rózsalekvár készül éppen: rózsaszín, sárga, pink és fehér-pink szirmokból. Meg sem tudom saccolni, milyen árnylatú lesz...

      Törlés
  4. gyerekkori emlékek... utoljára akkor ittam rózsaszörpöt. eszembe sem jutott, hogy lehet rózsalekvárt is. ibolyaszörpről hallottál?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én csak most hallottam először a rózsaszörpről és a rózsalekvárról is, de nem is értem, hogy tudtam meglenni nélkülük :) Az ibolya is ehető, azt tudom, de éppen nincs szezonja. Tavasszal viszont feltétlenül kipróbálom (hátha lila lesz :) )

      Törlés
    2. Most néztem meg a neten, tényleg lila!!! Tavasszal ki KELL próbálnom!!!

      Törlés
  5. Én is úgy főznék de nekem nincs sajnos rózsám! Viszont főztem levendulaszörpöt! Mi mást is Tihanyban ugyebár! És készítettem egy levendulás borzselét.

    Jó Lett Illetve a cseresznyelekvárt is megbolondítottam vele kicsit. De még mindig a csokikrémben a legjobb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tihany biztosan gyönyörű ilyenkor!!! Nekem csak most nyílik a levendulám, de hétvégére biztosan szüretelni fogok belőle, hogy kipróbálhassam a levendulaszörpöt. Vagy a rózsás levendulaszörpöt. Vagy mindkettőt :)

      Törlés