2016. július 28., csütörtök

Egy fonal az 1001-ből :)

Scheepjeswool teszt
















































Pár hete az 1001fonal egy posztjában megkérte az olvasóit, nevezzék meg kedvenc kötős-horgolós blogjaikat. Nagy örömömre én is bekerültem a kedvencek közé. Amúgy a többi négy blog nekem is nagy kedvencem, szóval igazán jó társaságba csöppentem :)
A fonalbolt arra kérte a nyerteseket, hogy teszteljék egy-egy fonalukat, készítsenek belőle valamit, aztán írjanak róla őszinte véleményt. Megtettem, íme az én sztorim.

Zsuzsával (az 1001fonaltól) váltottunk néhány e-mailt, hogy van-e valamilyen extra kívánságom a fonalakkal kapcsolatban. Örültem is ennek a figyelmességnek, mert pl. műszálas fonalakkal csak nagyon ritkán dolgozom. Természetes alapanyagú fonalat kértem, és ha lehet, természetes, drappos, szürkés színekben. Kis idő múlva meg is érkezett a csomag, lapult benne 8 gombolyagnyi pamutfonal a Scheepjeswol kínálatából. Ezt a holland márkát már ismertem, tavaly még nem lehetett itthon kapni, de Hollandiában beszereztem néhány gombócnyit az egyik fonalukból.
A Scheepjeswol Cotton 8 nevű fonalból kaptam 2 gombolyagnyi élénkzöldet, 2 gombolyagnyi fakózöldet, 2 gombolyaggal rózsaszínt és még 2 mályvásat. Hmmm... Itt bajban voltam, mert így együtt ez a négy szín nem az én világom. A két zöld nagyon tetszett, szívem szerint azonnal bele is kezdtem volna a horgolásba, de a másik két árnyalat megakasztott, reménykedtem, hogy kicserélhetem a boltban őket. Szerencsére nagyon kedvesek voltak, lecserélhettem a mályvás színeket, halványszürkét választottam helyettük. És nem bántam meg :)

Otthon azonnal firkálni kezdtem, kb. 10 perc alatt kialakult, mivé is akarnak horgolódni a fonalak. Randomcsíkos hosszúkás terítő, azaz futó lett belőlük. Első nekifutásra csak próbálgattam a mintát, aztán bontottam, aztán újra nekilendültem, és a módosításokkal már pont olyan lett a horgolás, mint amilyennek szerettem volna. Nyaralás alatt befejeztem a kis csíkosat, kimostam, blokkoltam, és már használatba is vettem :)

Nagyon jó volt ezzel a vékonyabb pamutfonallal dolgozni (170 m-es az 50 g-os gombolyag), sokkal lágyabb, puhább lesz a végeredmény, mint a megszokott vastagságú pamutokkal. Sajnos csak kevés szín kapható belőle (most 17 színt számoltam az 1001fonal weboldalán), remélem, hamarosan bővül majd a kínálat. Ami még feltűnt, hogy az élénkzöld fonal egy árnyalatnyit vastagabb, mint a másik kettő, de ezt a különbséget blokkolással el lehetett tüntetni. Szerencsére a mosásnál nem fogták össze egymást a színek, még az élénkzöld madzag is csak minimálisan színezte meg a vizet. Sőt össze sem ment igazán a terítő, kb 1,5 cm-rel lett keskenyebb, mint mosás előtt, de ez inkább a blokkolásnak tudható be, mert nyújtottam rajta egy kicsit, hogy egyforma széles legyen mindenütt.
Köszönöm az 1001fonalnak és az olvasóimnak a lehetőséget, hogy kipróbálhattam ezt a helyes, kézreálló fonalat, öröm volt horgolni :) És maradt még némi Scheepjeswol fonalam, hamarosan azokból is készítek valamit...
















































A terítő mintáját leírtam, ha van kedvetek, készítsétek el ti is. Kíváncsi vagyok, milyen színkombinációt választanátok hozzá...

Csíkos horgolt terítő

Hozzávalók
* 2 gombolyag élénkzöld pamutfonal (Scheepjeswol Cotton 8, 100% pamut, kb. 170 m/50 g, 669-es szín)
* 1 gombolyag fakózöld pamutfonal (Scheepjeswol Cotton 8, 100% pamut, kb. 170 m/50 g, 642-es szín)
* 1 gombolyag halványszürke pamutfonal (Scheepjeswol Cotton 8, 100% pamut, kb. 170 m/50 g, 700-as szín)
* 2,5 mm-es horgolótű
* olló

Méretek
* 28,5 cm széles, 59 cm hosszú (mosás és blokkolás után)
* 120 g (75 g élénkzöld, 20 g fakózöld, 25 g halványszürke)

Rövidítések
* lsz - láncszem
* erp - egyráhajtásos pálca
* ksz - kúszószem
* ford - fordítsuk meg a horgolást
* sormag - sormagasítás
* köv - következő
* ism - ismételjük

Megjegyzés
A terítőt oda-vissza sorokban horgoljuk.

Leírás
A minta
Kezdősor: 90 lsz, ford.
1. sor: 2 lsz (sormag), 1 erp a horgolótűtől számított 3. lsz-be, 1-1 erp minden lsz-be, ford, (91 pálca).
2. sor: 1-1 ksz minden erp tetejének elülső (hozzánk közelebbi) szálába, ford.
3. sor: 2 lsz (sormag), köv ksz-et hagyjuk ki (a sormag tövénél), 1-1 erp a ksz-ek elülső szálába, ford.
4. sor: 1-1 ksz minden erp tetejének elülső szálába, ford.
5. sor: 2 lsz (sormag), 1 lsz, hagyjuk ki a köv ksz-et, 1 erp a köv ksz elülső szálába, *1 lsz, hagyjuk ki a köv ksz-et, 1 erp a köv ksz elülső szálába*, ism a *-* közötti részt végig, ford.
6. sor: *1 lsz a köv erp tetejének elülső szálába, 1 ksz a köv lsz-be*, ism a *-* közötti részt végig, ford.
7. sor: mint a 3. sor
8. sor: mint a 4. sor.
A 3. és 4. sor mintájának váltogatásával horgoljuk meg a terítőt.
Amikor elkészültünk, horgoljuk körbe a széleket kúszószemekkel a terítő színe felől (2 ksz minden sorszéli erp-ba, 1 ksz minden sorszéli ksz-be, a sarkokon 1 lsz, hogy szebb legyen a csücsök), így kevésbé fog kinyúlni, elformátlanodni a terítő. Mindig az adott csík színét használjuk a körbehorgoláshoz. Dolgozzuk el a fonalvégeket.
Kézzel mossuk ki a terítőt, majd blokkolva szárítsuk meg.
A színek
Élénkzöld fonallal kezdjük a horgolást (kezdősor), majd haladjunk tovább a megadott színsorrend szerint.
18 sor élénkzöld.
8 sor halványszürke
2 sor fakózöld
12 sor élénkzöld
4 sor halványszürke
2 sor élénkzöld
6 sor fakózöld

Jó horgolást!















14 megjegyzés:

  1. Óóó, Scheepjeswol, ki kell próbálni :) Nagyon jók a színek. Viszont muszáj megkérdeznem: az az asztal... az milyen? Hogyan? Honnan? Gyönyörű.

    VálaszTörlés
  2. Ki kell próbálni, bizony :)
    Az asztal ránk talált, mint annyi más bútor a házban. Nem volt asztalunk a nappaliban, mert nem találtam olyat, ami tetszett volna. Aztán a nagynénémék szóltak, hogy lenne ez a kőasztal, ami már nem fér náluk, ha kell, hozzuk el. Elhoztuk :) A 70 kilós kőlap éppen csak befért a csomagtartóba... Randa falába volt az asztalnak, olyan 70-es, 80-as évekbeli rettenet, aztán kitaláltam, hogy tartsa fémkeret a kőlapot, párom meg is csinálta olyanra, amilyenre szerettem volna :) Azóta is imádom. Az asztalt is :) A kőlap amúgy üledékes mészkő, még csiga- és kagylólenyomatok is vannak benne. Sajnos érzékeny a vízre, de más baj nincs vele :)

    VálaszTörlés
  3. Hú,nagyon jó, nagyon tetszik, lehet meg is csinálom, csak kék árnyalatokból. :)

    VálaszTörlés
  4. Csuda szép lett a terítő!!! Nagyon tetszik ez a szín párosítás! :o)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Jó lenne kipróbálni más színekből is, biztosan akad még jó néhány izgalmas párosítás...

      Törlés
  5. Nagyon szép lett a kis csíkosod, klassz a minta! Egészen olyan, mintha a régi, kézzel szövött lenvászonnak lenne egy újragondolt, modernizált változata, az alsó képen alig is tűnik horgolásnak. Nagyon ravasz és inspiráló!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Amúgy én is ezt érzem, hogy valami réginek, most éppen kevésbé divatosnak a modernizálása készült el, ráadásul könnyen továbbgondolható a minta. A terítők általában tetszenek is meg nem is, olyan lehangolóak tudnak lenni, ez meg még a gyerekeimnek is tetszett :)

      Törlés
  6. Anna! Ez (is) de jó! Már az első képnél beleestem... aztán lejjebb tekerve, hogy a leírás is ott van... Szuper!
    Viszont: az első sorban biztos, hogy kúszószemeket kell csinálni? Nyaralok, így csak fejben horgoltam (ezt), de...
    Szóval köszi!
    Üdv! Zsuzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, Zsuzsi, köszönöm, hogy szóltál, javítottam is :)

      Törlés
  7. Dear Annas, I love this model, but unfortunately I try to translate the informations but result is bad, it doesnt make sense, sadly I do not know anyone who speaks hungarian, would it be possible to have the explanations in English, thank you for your beautiful work and your help

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello, hello, maybe it's not too late for my help...
      This tablecloth is really easy to crochet. You have to start working with 90 chain stitches.
      Row1: make 2ch (1st stitch), make 90 double crochets (one into each chain stitches), turn.
      Row2: 91 slip stitches only into the front loop of the top of next dc, turn.
      Row3: as row1.
      Row4: as row3.
      Row5: 2ch, 1ch, skip the next stitch, 1dc only into the front loop of the top of next stitch, *1ch, skip the next stitch, 1dc only into the front loop of the top of next stitch*, repeat *-*, turn.
      Row6: sl st into each stitches, turn.
      Row7: as row3.
      Row8: as row4.
      At the end you can crochet slip stitches around the edges (one sl st into the sl st, two sl st into the dc). I used american terms.
      The colour order is the next:
      18 rows vivid green
      8 rows light grey
      2 rows pale green
      12 rows vivid green
      4 rows light grey
      2 rows vivid green
      6 rows pale green

      Sorry for my late answer, I hope you will enjoy crochet this table cloth :)

      Törlés