2016. május 4., szerda

Pöttyöljünk!

Dots, dots, dots!
Pöttyöset horgolni jó, pöttyös párnát is, én legalábbis nagyon szeretem őket készíteni. Egy kedves olvasóm írt, hogy nekilátna ő is szívesen, de szeretne kérni egy kis segítséget a pöttyök hatszögesítéséhez, a menet közbeni összehorgoláshoz. Készítettem hát egy fotós útmutatót, talán másnak is hasznos lesz.
Vigyázat! Iszonyatosan hosszú bejegyzés következik...


Készítsünk sormagasításból (két láncszem) és 11 egyráhajtásos pálcából kört, kúszószemmel kapcsoljuk össze.Kapcsoljuk a háttérszín fonalát a horgoláshoz, készítsünk két láncszemből sormagasítást, majd horgoljunk minden pálca tetejébe két egyráhajtásos pálcát. Élesebb, szebb lesz a pöttyök kontúrja, ha a pálcák felső két szála alá bökjük a tűt.Horgoljunk a sormagasítás tövébe is egy egyráhajtásos pálcát, majd kúszószemmel kapcsoljuk körré a pálcákat. Nem úgy néz ki, mint egy pici napocska? Vagy inkább egy tükörtojás :)Horgoljunk még egy pöttyöt.Most jön két láncszemből sormagasítás, kétszer két egyráhajtásos pálca a háttérszín fonalával, majd kúszószem a másik pötty egyik pálcájának tetejébe. Ez lesz egy csücsök.Két egyráhajtásos pálca...... és kúszószem az első pötty szélébe (egy pálcát kihagyva). Most illesztettük össze az oldalakat az oldalak felénél, csak hogy ne legyen annyira lyukacsos a párna.Két egyráhajtásos pálca...... majd kúszószem a másik pötty szélébe (egy pálcát kihagyva). Ez a hatszög második csücske, és egy oldalt össze is illesztettünk.Horgoljunk még két-két egyráhajtásos pálcát a pötty minden pálcájába, majd egy kétráhajtásos pálcát a sormagasítás tövébe,végül kúszószemmel zárjuk a kört.

Mehetünk tovább?Horgoljunk egy újabb pöttyöt. Most olyan, mintha szemek és egy orr lenne a képen. Pedig nem is :)Jön a szokásos sormagasítás és a kétszer két egyráhajtásos pálca, mint minden pöttynél...... de most már fontos, hogy hova kapcsoljuk kúszószemmel a pöttyöt. Az előző két pötty összekapcsolásától jobbra hagyjunk ki négy pálcát, és oda bökjük a tűt. Ez is egy csücsök lesz.Két pálca, egyet kihagyunk, kúszószem a következő pálca tetejébe. Most két oldalt kapcsoltunk össze.Két pálca...... és most három csücsök találkozását alakítjuk ki. Bökjük a tűt az előző két hatszög alsó csücskeit összekötő kúszószem fölé...... és horgoljunk egy kúszószemet. A három csücsök találkozott :)Innentől a szokásos ügymenet következik. Két pálca...... kúszószem (oldalfelező)...... két pálca...... kúszószem (újabb csücsök)...... majd egyráhajtásosokkal befejezni a pöttyöt.Jöhet a következő pötty...... majd sorban a többi :)

De nem szabad ám ennyinél megállni, hanem szép sorban sok-sok pöttyöt kell horgolni, egy egész párnányit. Aki pedig egy ágytakaróra való pöttyöt horgol, annak jár egy piros pont. Vagy pötty :)

Jó horgolást!

15 megjegyzés:

 1. Gyönyörű! Milyen fonalat kell hozzá beszerezni?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szinte mindegy. Catania vastagságú pamutfonalakat szoktam belehorgolni a pöttyökbe, mindenféle maradék jó hozzá.

   Törlés
 2. Nagy köszönet a bejegyzésért, szuper az útmutatás!! Pöttyökre fel! :))

  VálaszTörlés
 3. Szuper tutorial, köszönet érte!

  VálaszTörlés
 4. Lehet egy nagy kérés: arról is írnál, mutatnál valamit, hogy ha már jó sok pötty van, hogyan egészíted ki teljes négyzetté, téglalappá? Azokra a fél hatszögnyi lyukakra gondolok, ami keletkezik minden oldalon értelemszerűen.
  Előre is köszi,
  Lilla

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Persze, írok, de egy kicsit később, jó? Nem fogom elfelejteni :)

   Törlés
  2. Köszi, várom nagyon. És lehet, hogy ezt a kérést kétszer is elküldtem, mert nem láttam megjelenni, akkor bocsi..

   Törlés
  3. Anna!
   Még mindig nagyon várom ám! :)

   Törlés
  4. Hű, nagyon elmaradtam a dolgaimmal, jó hogy szóltál... Jövő héten felteszem a pöttyös hatszöges párna négyszögesítését a blogra. Tuti :) Köszi a türelmedet :)

   Törlés
  5. hű, az engem is nagyon érdekel! :)

   Törlés
 5. Válaszok
  1. Ezt aztán rendesen elfelejtettem, ne haragudj :( Nem is tudom, mikor nyitottam meg utoljára a blogomat. Nem ígérgetek többet, összeszedem magam a fotózáshoz...

   Törlés
 6. Szia!

  értetlenkednék egy picit :)

  amikor elkezded összehorgolni a két kört, azt írod, hogy:

  "...kúszószem a másik pötty egyik pálcájának tetejébe. Ez lesz egy csücsök.
  Két egyráhajtásos pálca... és kúszószem az első pötty szélébe (egy pálcát kihagyva). Most illesztettük össze az oldalakat az oldalak felénél, csak hogy ne legyen annyira lyukacsos a párna.
  Két egyráhajtásos pálca... majd kúszószem a másik pötty szélébe (egy pálcát kihagyva). Ez a hatszög második csücske, és egy oldalt össze is illesztettünk."

  szóval: egy kúszó, egy kimarad, egy kúszó, egy kimarad, egy kúszó... ez nekem öt szem. szóval az utolsó kúszószem az már a következő négyes csoport első szemébe megy, és ugyanebbe kell majd bökni a következő csücsköt? vagyis a csücskökben dupla kúszószem van?

  VálaszTörlés
 7. újra itt vagyok, mert rájöttem közben, hogy rosszul gondolkodtam, mert nem a szembe kell bökni, hanem a pálcák közé és így a két-két pálca két szélén máris megvan a 3 csatlakozási pont. csak az kellett hozzá, hogy kipróbáljam. majd mutatok képet is arról, hogy hogyan sikerült. :)

  VálaszTörlés