2015. augusztus 31., hétfő

Nem hagytam ám fel...

Naturally dyed rainbow
















































... közben mindenféle madzagok és anyagdarabkák növénnyel való megszínesítésével sem, az őrületbe kergetem a rokonságomat és a barátaimat, hogy éppen mit gyűjtsenek nekem az aktuális boszorkánykodásomhoz :)
A dokumentálást kellene még kicsit kevésbé lezseren kezelnem, hiába jó a színmemóriám, ezt az egyre növekvő kupacot én sem tudom már fejben tartani. Most még vissza tudom keresni, hogy ki kicsoda és hogyan készült, úgyhogy a napokban nekilátok a felcímkézésnek.
Azt is elkezdtem nézegetni, próbálgatni, hogy mennyire bírják az egyes festések a napfényt, milyenre fakulnak. Egy hónapra brutális napsütésnek teszem ki a kis mintacsíkokat, így össze tudom hasonlítani őket az eredeti színnel. Lett néhány meglepetés, de azért megnyugtató, hogy az erősen fakuló színek is szépek maradnak, csak esetleg közük nincs ahhoz, mint amikor kikerültek a festőléből és éppen megszáradtak. Talán nem is az a lényeg, hogy ne fakuljanak ki a növénnyel festett anyagok, hanem hogy ezt egyenletesen tegyék.

Most is ázik öt selyemdarabka, már csak három hetet kell várnom az eredményre...

12 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek ezek a színek!!!
    Érdemes dokumentálni, hisz a visszakeresés is könnyebb lesz majd :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Együtt tényleg jól mutatnak :) És valamit biztosan készítek is ezekből a selyemdarabokból, hogy ne csak haszontalanul heverjenek az asztalomon. Még festek néhány színt, aztán jöhet a barkácsolás...

      Törlés
  2. Együtt és külön-külön is nagyon szépek ezek a színek. Kíváncsi leszek, mi készül belőlük!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még gyűjtök pár színt, és megpróbálkozom egy foltmunkával, legalábbis most így gondolom :)

      Törlés
  3. Nagyon komoly munka van benne Annas!! Remélem olvashatunk majd róla bővebben!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg sokat pepecselek a festéssel, de nem igazán fáraszt, inkább kikapcsol :)

      Törlés
  4. Nagyon szép és érdekes. Kíváncsian várom a dokumentálást, nekem is ez lett a kattanásom, de sokkal amatőrebb szinten :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, az én profizmusom abból áll mindössze, hogy szép képeket készítek a festett selyemdarabkákról :) Én csak meglátok valami színes növényt, aztán megnézem, milyen színt lehet vele elérni, fest-e egyáltalán... Most azt vizsgálgatom, hogy melyik festés elég színtartó ahhoz, hogy érdemes legyen vele összekenni bármit is.

      Törlés
  5. Esetleg megszabadíthatnálak némi maradéktól?
    http://pumpkin-paradise.com/a-kekszemu-indigomuvesz-meghoditja-japant/
    Figyelmedbe ajánlom Horváth Hangát...
    Némi keresgélés után a dolgozata is olvasható, hátha hasznát veszed:
    http://konyvtar2.mome.hu/doktori/ertekezesek/DLAertekezes-HorvathHanga-2010.pdf

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a helyzet, hogy fel fogom használni a selymeket az utolsó kis darabkáig, én már csak ilyen mohó vagyok :)
      Köszönöm, hogy Hangára felhívtad a figyelmemet, csodaszép dolgokat készít, le a kalappal előtte, a kitartásából, a hozzáállásából pedig mindenki tanulhatna. Én még nem festettem indigóval, azt hiszem, mostanában nem is fogok, hiszen annyi csodás festőnövény van a környéken, amiket még nem próbáltam.

      Törlés
  6. gondolom előkezeled az anyagokat egy timsóvan - és utána fested. mert nagyon szépek az árnyalatok és valóban jó lenne, ha mesélnél a festési folyamatról, mert csak kevés magyar blogon találtam textil festős próbálkozásokat és szívesen olvasnám - olvasnánk :).

    egyébként mi a terv a darabkákkal?

    VálaszTörlés
  7. Az anyagdarabokat lehet festés előtt, közben és után is pácolni, én is különbözőképpen festettem a selymeket, sőt volt olyan, amit nem is pácoltam. Az a szép az egészben, hogy minden módszerrel eltérő árnyalatot kapunk :) Nagyon jól használható gyakorlati útmutatókat találhatsz Kemendi Ágnes Festés növényekkel című könyvében, én is nagy hasznát veszem.
    Sajnos elég trehány vagyok, és nem mindig jegyzetelek festéskor, de ha bármi kérdésed van, megpróbálok segíteni. A selyemdarabkákat foltvarráshoz szeretném felhasználni, az ötlet már megvan, csak még színeket gyűjtök hozzá.

    VálaszTörlés