2015. augusztus 26., szerda

Sajtos nagypárnák

Something cheesy
















































Ez is amolyan mi-van-éppen-itthon-amiből-süthetek-valamit ennivaló, tetszőlegesen cifrázhatók a hozzávalók.

A képen látható sajtos nagypárnák 15 x 15 cm-esek, és így készülnek:

Hozzávalók:
* kb. 50 dkg liszt
* fél kocka élesztő (kb. 2,5 dkg)
* kb. 7 dkg vaj
* 1 db tojás
* 3 evőkanál tejföl
* 1 csapott evőkanál só
* 1 teáskanál cukor
* kb. 2 dl tej
* 10 dkg sajt


A lisztbe beleteszem a sót, a cukrot, a tojást, a tejfölt, az olvasztott vaj felét, belemorzsolom az élesztőt, majd annyi tejet adok még hozzá, hogy lágy tésztát kapjak. Nem szoktam külön felfuttatni az élesztőt, csak nagyon alaposan átgyúrom, kidolgozom a tésztát. Meghintem liszttel a tészta tetejét, majd félreteszem, és hagyom, hogy duplájára keljen.
Ezután lereszelem a sajtot, majd amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítom, és vékonyra nyújtom (kb. akkorára, mint a gyúródeszka). Megkenem a maradék olvasztott vajjal, majd félbevágom. Az egyik felet megszórom sajttal, és erre ráborítom a másik felet úgy, hogy a vajas oldala legyen befelé (a sajt felé). Az így kapott tésztaszendvicset nyolc részre vágom (lehet többre is, ha kisebb falatkákat szeretnénk kapni), és beteszem a hideg sütőbe 200 fokra, kb. 30-35 percre (amíg a nagypárnák teteje kicsit megbarnul, a sajt pedig aranyszínűre pirul). A sajt ki fog folyni oldalt, de ez nem gond, a gyerekeim például pont így szeretik :)
A nagypárnákat sajton kívül tölthetjük még sonkával vagy túróval, esetleg gombával, de egyszerre beletehetjük mindet, ha ahhoz van kedvünk.

A sajtos nagypárnáknak sikere volt, és engedélyt kaptam arra, hogy süssek máskor is :) Pont jó lesz a gyerekeknek tízóraira a suliba...

2 megjegyzés: