2012. december 28., péntek

Horgolt terítő és poháralátétek... sajnos csak kettő

Simple big doily and coasters

Késő estére elkészült a terítő, nem lett túl nagy, nem is úgy terveztem, de fonalam sincs több ilyen. A pici maradék két poháralátétre azért elég volt, a közepük ugyanaz, mint a terítő közepének mintája, a szélüket élénk színű fonallal horgoltam körbe, így legalább nem olyan nagyon szürkék. Ha lenne még ebből a fonalból, horgolnék még néhány alátétet, mindnek más színű lenne a széle, csak hogy ne legyen unalmas :)Ezeket a tobozokat találtam tegnap, még nem nyíltak ki a benti melegben...
... nem úgy mint a többiek, akiket régebben gyűjtögettem.

És aki szeretné elkészíteni az alátétet, az lepuskázhatja a képről. Most látom, hogy az utolsó, színes kört nem rajzoltam meg, de sebaj, leírom gyorsan: minden három láncszemből álló ívre horgoljatok egy rövidpálcát, egy félpálcát, egy egyráhajtásos pálcát, egy félpálcát, majd ismét egy rövidpálcát. Ha körbeértetek, kúszószemmel zárjátok a kört, majd dolgozzátok el a fonalvégeket.
Egy alátét kb. 7-8 g, 11,5 cm átmérőjű és 2,5 mm-es horgolótűvel készült . A piszkosszürke fonal vékony pamutfonal, kb. olyan vastag, mint a Catania fine. Vastagabb pamutfonal is jó lehet az alátéthez, de akkor vastagabb (3,5 mm-es) horgolótűvel készítsétek, és az alátét átmérője is nagyobb lesz. A szélső sorhoz egészen kevés maradék fonal is felhasználható, és ha mindegyik alátétnek más színű szegélyt horgoltok, meg lehet jegyezni, kinek melyik alátéten áll a pohara :)

Jó horgolást!

25 megjegyzés:

 1. Nagyon gyorsan elkészültél és nagyon klassz lett!!! A poháralátét ötletet és a mintát is köszi, nagyon jóóóó! :)

  VálaszTörlés
 2. nagyon tetszik a mértéktartó mintája és a színe. jó ötlet a színes szegély. a mintaleírásért pedig köszönet!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kíváncsi vagyok, nálad milyen színűek készülnének :)

   Törlés
 3. Kedves Annás!
  Nagyon örülök, hogy rátaláltam a blogodra. Mindent megtalálok itt, ami a teljességet jelenti számomra. Harmóniát, békességet, szépséget. Igényes és elbűvölő fotókat. Nagyon szépek a munkáid. Itt ülök és épp most fejeztem be a poháralátétet. Annyira megtetszett, hogy félredobva a szürke papírmunkát inkább meghorgoltam ezt az alátétet. Nagyon szép és egyedi dolgokat készítesz. Jómagam is kézimunkázok, de hosszú évek után pár héttel ezelőtt vettem elő újra a régi tűimet, pamutjaimat. Ujjgyakorlatnak remek volt ezzel a munkával kezdeni. Minden napos látogatód leszek. Gyönyörködöm a fotókban, a munkáidban és reménykedem, hogy valamikor csak megközelítően leszek ilyen ügyes a kézimunkában a fotózásban mint te .
  Üdvözlettel egy új olvasód Babette

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Babette! Jó olvasni, hogy tetszik a blogom, és annak külön örülök, hogy meghorgoltad az alátétet. Nagyon kíváncsi vagyok rá, megmutatod?

   Törlés
  2. Természetesen. Igaz bolyhos pulóvernek való pamutból készült, így a mérete is nagyobb .Nem tudom hogyan mutassam. Betegyem fotótárba, és annak a linkjét küldjem el?

   Törlés
  3. Ha nem nagy macera, elküldheted e-mailben is, az úszkáló halak felett van a címem az oldalsávban. Köszi :)

   Törlés
  4. Elküldtem az email címre...

   Törlés
 4. Olyan szépségesek!!!!!!MINDEN nagyon tetszik nálad még mindig..:) Valami letisztult sportos elegancia árad a blogodból.Szeretem.:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, bár a sportos, az nem igazán hozzám illő jelző :)

   Törlés
  2. Számomra ezek a színek abba a kategóriába tartoznak, de te tudod ,hogy igazából milyen vagy.:)

   Törlés
  3. A színekben igazad lehet, de én amolyan kanapén ülős, macskadoromboltatós, süteményevős, szemlélődős nőszemély vagyok. Na jó, egy-egy nagy séta belefér :)

   Törlés
 5. Gyönyörű Annás! Köszönjük!

  VálaszTörlés
 6. Kedves Annás!
  Esetleg a terítőnek lesz leírása?Teljesen beleszerelmesedtem!!!!!!
  Ha jól láttam, a terítő közepe megegyezik a poháralátét mintájával, de az azt követő sorokat nem tudom a képről leolvasni...
  Már sokszor meghorgoltam a poháralátét mintáját, igaz nem alátétnek:) Kicsi akasztót horgolok rájuk és ahova csak lehet kiakasztom őket a lakásban:)))
  Szép napot!Alexandra

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Alexandra!
   A terítőhöz készítek majd leírást, de egyelőre nem tudom, mikor lesz rá időm. És igen, jól láttad, a poháralátétek mintája megegyezik a terítő közepének mintájával :) Örülök, hogy sikerült elkészítened, és bevált lakásdíszként :)
   Minden jót!

   Törlés
 7. Thank you for your doily.
  I make it. You can see it here:
  http://lesartine.blogspot.it/2014/08/che-dire.html

  Anna

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hi Anna, thank you for sharing your version of the doily :) Very nice colour combination :) Have a nice day!

   Törlés
 8. Proste i piękne! Muszę je mieć:) Pozdrawiam!!!

  VálaszTörlés
 9. Hello, I like so much your site. The pictures are so nice and gives the feeling of being in the warmful house front of a fire !!! I tried the coasters and there are so pretty that i would like to match them with the doily. Would it be possible to get the pattern of it. thanks so much. Helena

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hi Helena, I didn't write the pattern of the doily, I'm so sorry.
   Thank you for your nice comment :)
   Have a nice day,
   Anna

   Törlés
 10. where can i find your pattern for the coasters

  VálaszTörlés