2012. szeptember 3., hétfő

95

95


















































Mármint mindössze 95 g ez a rövid ujjú póló. Még június közepén kezdtem el, amikor Bécsbe vonatoztam egy kedves kis társasággal (lányom, barátnőm és az anyukája). Kicsit furán is néztek rám az utasok, amikor egy fékezésnél a gombolyagom végiggurult a szerelvényen, én meg utánavetettem magam...
No de nem is ez a lényeg, hanem hogy végre befejeztem a pólót. Hosszú ujjúnak indult, aztán reménykedtem, hogy egy háromnegyedes ujjú pulcsit csak sikerül kicsikarnom a két motring Malabrigo lace-ből, de aztán beletörődtem, hogy ez bizony rövid ujjú lesz. A nyakánál kezdtem, a V kivágás csúcsáig oda-vissza kötöttem, aztán pedig körben, sima kötéssel. Az ujjakat is körben szerettem volna kötni, de nem volt kedvem zoknikötő tűkkel bajlódni. A Barkában találtam egy viccesen rövid kötőtűt: mindössze 40 cm-es, ezért tökéletes az ilyen keskeny "csövek" készítésére.
Most már csak ki kell találnom, mit is kezdjek a maradék 5 g fonallal. Párom szerint kössek belőle sálat, biztosan elég lesz rá :)

Fonal: 2 motring Malabrigo lace (100 % baby merino gyapjú, 50 g, 430 m), Water green árnyalat (1001fonal)
Kötőtű: 3 mm-es Addi körkötő tű, 40 és 80 cm hosszú (Barka fonal)
Minta: saját
Méret: 38-40

37 megjegyzés:

  1. Hűha, ez mestermunka a javából! Én akkor is nagyon büszke lennék, ha minta után meg tudnék kötni egy ilyen gyönyörűséget - de hogy saját kútfő?! Gratulálok! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Amúgy mindig mindenben a saját fejem után megyek, ez talán a kötésben nem is akkora gond. De az életben amúgy néha problémát okoz...

      Törlés
  2. Na!Ez az,amire én nem vetemedek mostanában,hanem csodálom a kötősöket.:)
    A nyaklánc,az belül csengettyűhangú?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dehogy csengettyűs, csak egy egyszerű ezüstkrumpli (spanyol bizsu), ami levegővel van töltve. De mindenki azt hisz, varázstalizmán :)

      Törlés
  3. Kedves Annas,

    már régebb óta olvasom a blogod, de csak most szedtem össze a bátorságom, hogy írjak is. Nagyon szép ez a pulóver, mint itt nálad minden. Külön köszönet a leírásokért, meyek az oldalon megtalálhatóak. Így van most a lányaimnak poncsója, nekem nagyi mintás kendőm, egy nagyon kedves barátom kislányának takarója. Ja, és curly sálam és folyamatban a szimpla v is...

    Remélem sok bejegyzés fog még íródni itt.

    Ildi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ildi, köszönöm szépen a kedves sorokat, nagyon jó érzés, hogy tudtad hasznosítani az ötleteimet :) Ez a legnagyobb elismerés, amit kaphatok :)

      Törlés
  4. Finom, egyszerű, elegáns... Annás...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annásos, hihi :) Azér jó ezt ám olvasni, mintha hájjal kenegetnének, köszi :)

      Törlés
  5. szeretem az ilyen finom, nemesen egyszerű holmikat :)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm :) Azért a te kendőid is gyönyörűek...

    VálaszTörlés
  7. Nagyon tetszik ez a pulcsi, tényleg nagyon "Annás"! :))
    A medálodon pedig mindig meg-megakad a szemem, olyan egyszerű, mégis kifinomult. Mint ez a blog: szeretek idejárni én is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen :) Amúgy szándékosan kötöttem ilyen egyszerűre, mert ebből kiindulva már lehet cifrázni: tudom, hány szemmel kezdtem, mennyit és hol szaporítottam, fogyasztottam. Szóval ez egy alap, amit majd így-úgy variálok. Teljesen beleszerettem a körbenkötésbe, most szinte mindent így készítek, ami éppen folyamatban van...

      Törlés
  8. Gyonyoru.:)Nagyon tetszik a V kivagas.:)
    Gratulalok.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :)Vastagabb fonalból, hosszú ujjal is szeretnék kötni egy V kivágású pulcsit, mert azt blúzokkal is fel tudnám venni.

      Törlés
  9. Elegáns és finom!
    Szeretném megkérdezni, hogy a raglán szaporítást hogyan készíted, előtte-utána sima ráhajtással? nagyon szép vonala van. Most kötök egy kis kardit, oda-vissza sorokkal, és KFB (elölről-hátulról lekötött szem) szaporítással csinálom a raglán vonalat, de nem adja ki ilyen szépen, csak egy lyuk fut végig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A raglánt úgy készítem, hogy 1 ráhajtás, 1 sima, 1 ráhajtás, a következő körben csak simán kötök (körkötésnél), vagy csak fordítottan (oda-vissza kötésnél). Az egy lyuksoros megoldás is szép, csak kevésbé látványos, bár vastag fonalból az is jól mutat, a néhai Vitorlásból legalábbis mutatósra sikeredett. Amúgy most készül egy Barka-lecke, amiben ilyen fentről kezdett, raglánujjú holmi lesz :)

      Törlés
    2. Köszönöm szépen a választ:)ki fogom próbálni. Kíváncsian várom a Barka leckét:)

      Törlés
  10. Lélekzetelállító! Odavagyok érte!!! :)

    VálaszTörlés
  11. Álomszép! Addig addig gyönyörködtem, amíg itt csücsül mellettem egy szépséges Buci gombóc és arra vár, hogy egy ilyen légies pulcsivá alakuljon.:) Érdeklődnék, hogy mikorra is várható, az a bizonyos barka.lecke?;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Bucifonalakról sajnos le szoktam maradni, mert nem vagyok mindig gépközelben. Milyen színűt sikerült elcsípned?
      A lecke modellje készen van, fotózva van, csak meg kellene írni hozzá a szöveget, és ki kellene válogatni a megfelelő képeket. Ez lassabban megy, mint a kötés :( Egy vagy két hétre lesz még szükségem, mert most mással (is) vagyok elfoglalva...

      Törlés
  12. Gyönyörű és légies! Gratulálok, és csak félve kérdezem, a minta leírtást nem tervezed? vágyom egy ilyenre:-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem gondoltam, hogy ennek a leírását elkészítem, de lehet róla szó. Csak időt is adjatok rá, mert mostanában abból van a legkevesebb...

      Törlés
    2. Nem siettetünk:-))), de nagyon megköszönnénk!

      Törlés
  13. 'Félúton' láttam élőben, már akkor is csodás volt, de a kész darab egyszerűen tökéletes!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :) Már haladok a következővel, aminek tényleg hosszú ujja lesz...

      Törlés
  14. Én is feltenném a kezem egy mintaleírásra :).

    VálaszTörlés
  15. mint minden ami a kezeidbol kerul elo, ez is egyszeruen elegans es nagyon szep! en is szeretem a malabrigo lace fonalat, de eddig meg csak osszefogva kotottem, mert nagyon lazan kotok. pedig igazan ilyen szep, finom darabokrol almodok. es mint mindig, a fotozas is csodalatos, olyan kellemes hangulata van minden fotodnak!

    VálaszTörlés
  16. Malabrigoból kötni mindig élmény, egyszálasan és kétszálasan is :)

    VálaszTörlés
  17. Csodaszép,egyszerű,nekem tetsző(nagyon)!Itt a harmadik kéz ;-)

    VálaszTörlés
  18. Hozzunk még bérelt kezeket vagy ennyi elég lesz? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem a kezekből van kevés, hanem az időből sajnos...

      Törlés
  19. Szia!
    Van ket es fel gomboc Malabrigo Lace-em, es szeretnek valami hasonlo pulcsit kotni belole magamnak. Tudnal egy-ket jotanaccsal segiteni nekem? Koszonom szepen!
    Reka

    VálaszTörlés
  20. Úgy általánosságban a Barkának készült BB bolerót tudom ajánlani alapnak, ezt a kötősulijukban megtalálod, és a kezdőszemek kiszámításához kreáltam egy képletet is, amit itt találsz:
    http://annaskertje.blogspot.hu/2012/12/2-1-t-1-s-1-t-1-2.html
    A malabrigo pólót is úgy kötöttem, mint a bolerót, csak itt az elejénél, amikor összeért a két eleje rész, már körben kötöttem és nem oda-vissza. Ennek a pólónak kicsit mély lett a kivágása, ezen úgy javíthatsz, hogy sűrűbben szaporítasz az elején, így nem lesz olyan meredek a kivágás vonala. A kötéspróbán érdemes kipróbálni ezt is.
    Ha van még kérdésed, írj mailt, ha tudok, segítek :)

    VálaszTörlés