2011. július 6., szerda

Babatakaró leírás







































Méret: 85x55 cm
Fonal: Catania 0130 ( törtfehér) 4x5dkg, Catania Colour 00076 (zöld-sárga cirmos) 3x5 dkg, pár méter maradék Catania (sötétzöld és középzöld)
Tű:3,5 mm

1. sor: 50x3+1 láncszemet horgolunk, majd még 2 láncszemet sormagasításnak.
2. sor: az alap láncszemsor 3. szemébe bökve 3 egyráhajtásos pálcát horgolunk (erp), 2 láncszemet kihagyunk, majd a harmadikba ismét 3 erp-et horgolunk. Így folytatjuk a sor végéig. Elvileg 50 db 3 erp-ből álló "csokrot" kell kapnunk. Az utolsó láncszembe 1 erp-t horgolunk.
3. sor: Megfordítjuk a munkadarabot és a másik iránya indulva horgolunk 2 láncszemet sormagasításnak, majd ennek a tövébe 2 erp-t. Az előző sor "csokrai" közé 3 erp-ből álló egységeket horgolunk a sor végéig. A legszélső szembe 3 erp-t készítünk.
4. sor: Megfordítjuk a munkadarabot és sormagasításnak 2 láncszemet horgolunk. Az előző sor első és második "csokra" közé 3 erp-t horgolunk, majd további 3 erp-ből álló egységeket az előző sor "csokrai" közé. A sort 1 erp-val zárjuk.

Innentől a 3. és 4. sort ismételjük.




















Az eredeti takarón így váltakoztak a színek: 6 fehér, 1 cirmos, 3 fehér, 3 cirmos, 1 középzöld, 2 cirmos, 7 fehér, 8 cirmos, 5 fehér, 1 sötétzöld, 2 cirmos, 12 fehér, 2 cirmos, 2 sötétzöld, 3 cirmos és 6 fehér sor követi egymást.

Amikor elértük a kívánt méretet, cirmos fonallal, 2 sorban körbehorgoljuk a takarót. Végül eldolgozzuk a szálakat.

Bocsánat, hogy most csak ilyen szárazon tálalom a dolgot, de egyszerűen nincs időm és energiám többre... De azért jó munkát :)

21 megjegyzés:

  1. ilyen takarók láttán csoda-e, ha folytonos nagyiminta-lázban élek? annyira szépek a színei!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szep kis takaró.Remélem novemberig lesz idom az érkező kisbabamnak elkészíteni.

    VálaszTörlés
  3. Köszi a leírást! Döbbenetes, hogy a Catania milyen nehéz, cserébe nagyon szépek a színei:-) Én is horgoltam egy babatakarót 3-as tűvel(nagyis az is, csak körben horgoltam) 70*70 cm és kb 20 dkg.

    VálaszTörlés
  4. MrsYarnart, a nagyikocka engem is mindig lázba hoz :) Annyi mindenre használható és olyan egyszerű. Erre az évre még tervezem, hogy készítek a gyerekeknek is, meg magamnak is egy-egy nagyimintás takarót.

    Reni, hamar elkészül a takaró, úgyhogy biztosan sikerülni fog :)

    Zsuzsa, ez a takaró sem pillekönnyű, de legalább mosható és tényleg jók a Catania színei. Amúgy meg hirtelen ötlet volt, hogy elkészítsem a babatakarót és a munkahelyemhez legközelebbi fonalboltba mentem be, ott pedig Cataniát lehet kapni, úgyhogy azt vettem :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép lett a kis takaró, én is tervezem, hogy belevágok.....csak biztos sok idő kell hozzá.
    A Cataniát szeretem használni, most is azzal dolgozom.
    Szép hétvégét!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm neked a részletes leírást. Nagyon örültem neki. Gyorsan neki is álltam egy kis darabon kipróbálni, hogy mégis hogy fog sikerülni.
    A leírásban megadott 3. sor végére ha 3 erp-t tettem és megfordítottam a munkát és 2 szem magasítással és + 2 erp-val elég hullámos lett a széle.
    Mit csinálok rosszul?
    Lehetséges hogy minden sor utolsó szemébe 1 erp és a fordításnál kell a magasítás mellé 2 erp?

    VálaszTörlés
  7. Judit Eszter, köszönöm!

    Eryka, nagyon köszönöm az észrevételedet, semmit nem rontottál el, csak én voltam egy kicsit szűkszavú. A 4. sort még le kellett volna írnom, de "lespóroltam". Már ki is egészítettem a leírást. Készítettem egy kis rajzot, amin jobban látszik, hogy miként is épül fel a minta. Remélem, így már sikerülni fog a takaró :)

    VálaszTörlés
  8. Örök hála a mintáért! :) Már le is mentettem.

    Még sose csináltam nagyi mintát, de már a látványtól is be vagyok zsongva. :D Most készülök el a maradék fonalból készített babatakaróval őszre (sima kispálcás, mivel szivárvány színű a fonal). Apája rögtön meg is érdeklődte, hogy nem kaphatna-e ő most egy takarót a téli napokra a kanapéhoz. Még nem csináltam ekkora méretet. Olvastam, hogy nálad is tervbe van.
    Tanácsot szeretnék kérni. Cataniából, vagy Gilicéből csináljam (vagy egyéb), és gondolom kb. 3x ekkora méretek kellenek egy felnőtt nagyimintás takaróhoz. (150x3 láncszem legalább kezdésnek).

    VálaszTörlés
  9. Hogy pontosan mekkora egy takaró, azt kapásból nem tudom. Talán akkora lehet, mint egy egyszemélyes paplan. A Cataniának gyönyörű, erős színei és fényes felülete van, de elég nehéz fonal. A Gilice matt felületű és inkább pasztell árnyalatokban kapható, viszont könnyebb, mint a Catania. Lehet, hogy érdemes egy ekkora projekt előtt mindegyikből egy-egy gombóccal vásárolni és azon kipróbálni, hogyan is fog mutatni a takaró. A feleslegessé vált gombócot pedig később máshoz is fel lehet majd használni. Gondolj bele, mekkora bosszúság lenne, ha megveszel 60-70 dkg fonalat és nem tetszik a készülő takaró... Horgoláspróbát is érdemes készíteni, azon leszámolhatod, hány szemmel kell kezdened, hogy a megfelelő méretű takarót készítsd.

    VálaszTörlés
  10. Annás, csodaszép lett ez a babatakaró! Olyan harmonikusak a színei! A leírásod is nagyon jó, köszi!

    VálaszTörlés
  11. Szia, nem tudom elérhető vagy -e kérdezhetek-e?
    A gondom az lenne, hogy a barátnőm aki meghorgolta volna a már megvásárolt pont ilyen elég drága anyagot szegény hirtelen meghalt. És a nemsokára megszülető első kisunokámnak én kellene meghorgoljam. Alapvető dolgokat tudok, de segítség kellene.
    1- nekem 70 X 100 cm-es kellene.akkor hány szemmel kell kezdeni?
    2. a horgolást melyik oldalon kell kezdeni? A melírozott fonallal ugy-e ?
    3 a kiwi színű hová kell? mert én valahogy nem látom...:(
    4. ez a takaró akkor hosszába vagy keresztbe lesz csíkos? s ha kész akkor körbe kell horgolni a kész téglalap alapú horgolást?
    Kérem aki ért hozzá és látja adjon tanácsot!!!
    Köszi!


    2013. december 14. 11:09

    VálaszTörlés
  12. Megint írok..... mert közben "belemélyedtem" a leírásba és választ is kaptam nagyrészben. Gondolom azt tanácsolnátok, hogy horgoláspróbával döntsem el, hogy hány szemmel kezdjem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsanna! Őszintén sajnálom, hogy elvesztetted a barátnődet...
      A kérdéseidre megpróbálok válaszolni.
      1. Igen, horgoláspróbát kell készíteni, mert más lehet a fonal és a tű vastagsága, és más feszességgel tartjuk a fonalat.
      2 és 4. Fehérrel kezdtem a takarót horgolni, majd a végén két kört horgoltam rá az alapmintával, cirmos fonallal.
      3. Középzöld és sötétzöld fonalat használtam a takaróhoz a fehéren és a cirmoson kívül. Hogy melyik lehet a kiwi...hááát... nem tudom. De nem is igazán számít, hiszen az a jó ebben a mintában (is), hogy egyedi színekkel teljesen a saját ízlésedre formálhatod.
      4. Ez a takaró hosszában csíkos (itt meg tudod nézni: http://annaskertje.blogspot.hu/2011/06/tegnap-elkeszult.html)

      Remélem, így már tudsz haladni a horgolással. Ha még maradt volna kérdésed, írj nyugodtan kommentet, egy-két napon belül mindenképpen válaszolok.

      Minden jót!
      Annás

      Törlés
  13. Kedves Annás, köszönöm szépen, nem volt módom írni... Elkezdtem a takaró horgolását, tényleg nem bonyolult. A középzöld kódja az a kiwi :) igazából szép, és a cirmos zöldjével megegyezik.
    Nagyon rég nem horgoltam...
    Boldog újesztendőt kívánok minden széppel és jóval szeretteid körében!
    Ha nem bánod benézek majd még Hozzád, és ha lesz valami kérdésem, kérem a további segítségedet!
    Üdv Zsú

    VálaszTörlés
  14. Már elkészültem a takaróval, és mégegyszer szeretném megköszönni a mintát és a segítséget is. A széle sajnos nem lett olyan szép... de első horgolásomnál ez még megbocsájtható..... majd a következő. Valami nem túl komplikált sapka, füles, és mellény minta jó lenne, ha esetleg majd tudsz segíteni benne, jó lenne. Maradt fonalam, és abból gondoltam, a Lányom a szöszölős fonalat nem szereti! További sok szép munkát kívánok! Zsú

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsú, nagyon örülök, hogy sikerült a takarót elkészítened, az első horgolás mindig emlékezetes élmény marad :) A következő takarónak pedig a széle is biztosan tökéletes lesz :) Sapkát és mellényt mostanában nem terveztem horgolni, mert itt a nyár, de érdemes körülnézni más blogokon vagy kötős közösségekben, csodákat találni a neten. Remélem, őszre megjön az ihlet a sapkához és a mellényhez is, addig pedig még ki tudja, mi minden jut majd az eszembe...
      További jó horgolást kívánok! Annás

      Törlés
  15. Nagyon tetszik a takaród én is elkezdtem a horgolását a májusban érkező kislányunknak, már majdnem kész. A szegélyel kapcsolatban lenne kérdésem, a két sor rövidpálcákból horgolod? Hányat pálcát horgolsz, minden pálcára egyet? És a pálcák oldalára, láncszemekre hányat horgoltál? Válaszod előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hű, most megfogtál, mert nem emlékszem arra, hogyan horgoltam körbe a takarót. Valami olyasmi rémlik, hogy azt is nagyimintával horgoltam, de nem vagyok benne biztos. Amúgy szinte bármilyen minta használható, ami tetszik :) Ha nagyimintát választasz, akkor a takaró tetején értelemszerűen csak folytatni kell a mintát, a sarkoknál annyi egyráhajtásos pálcát kell horgolni, hogy szépen kifeküdjön a szegély (ne hullámosodjon, azt túl sok pálca okozza, ne is húzza fel a csücsköt a szegély, az a túl kevés pálca miatt van). A takaró oldalán minden szélső pálcára kell egy pálcacsokrot horgolni, ahol csak egy pálcával (vagy a neki megfelelő sormagasítással) kezdődik a sor, szóval minden páros sor szélső pálcáját áthurkolva kell a pálcacsokrot elkészíteni. A takaró alján pedig a kezdősorra, a pálcacsokrok közé kell horgolni a nagyiminta pálcacsokrait. Ha írsz mailt az annaskukacannasponthu címre, tudok küldeni képet, mert találtam egy olyat, amin látszik egy kicsit a takaró szegélye.

      Törlés
  16. Nagyon jó a leírás. már csak 1 kérdésem lenne. A végén azt írtad, hogy 2 sorban körbehorgolod. Azt milyen öltéssel végezted? Van róla rajzod?

    VálaszTörlés
  17. Szia! Pont az előző kommentben írtam le a szélét :)

    VálaszTörlés