2009. október 23., péntek

Japán fametszetek

Japanese woodblock prints



Csodálatos kiállítást láttam tegnap! A Képzőművészeti Egyetem Barcsay-termében látható az egyetem saját tulajdonában lévő, a 18.-19. századból származó japán fametszet gyűjtemény.
Engem elbűvöltek ezek a képek! Egyszerűségük, arányaik, színviláguk egyszerűen tökéletes! Nem igazán ismerem a japán kultúrát, nem vonzanak a ma annyira divatos keleti életmód irányzatok, de ezekben a műalkozásokban van valami egyetemes, valami időtlen. Valami a legbelső szépségből, az ősi csendből, amire odafigyelve megláthatjuk a szépet zűrzavaros mindennapjainkban. Megvettem a kiállítás anyagából készült nagyon igényes kiadványt, így esténként most ezt lapozgatom. Azt hiszem, felér egy meditációval...

4 megjegyzés:

  1. Csodálatosak a fotóid, nyomban ittragadtam, amikor először beléptem a blogodba. A japán képzőművészetet én is imádom. Ismered Hokusait? A legfelső kép ihlette Debussy A tenger című zenéjét :)
    http://cosjpop.animehq.hu/bunka/hokusai.htm

    VálaszTörlés
  2. Szia Belinda! A japán művészetet sajnos csak felületesen ismerem, inkább a keleti kultúrák hatásáról tanultunk annak idején. Hokusai-képeket már láttam, igaz, hogy csak albumban :)
    Örülök, hogy tetszenek a képek!
    Szép hétvégét!

    VálaszTörlés
  3. Hú,köszi,hogy írtad!!!!felmenni nem hiszem hogy feltudok,de a kiadványt megrendelem!
    A rajztovábbképzésem a japán rajzokra épült és nemigen van kiadvány ebben a témában,illetve már nem lehet hozzájutni,így köszönöm!!!!

    VálaszTörlés
  4. A kiállítás csak novemberig volt látható, de talán a kiállítás anyagából készült albumot még árusítja az egyetem. Úgy hallottam, még karácsonyi ajándéknak is vittek belőle...

    VálaszTörlés