2009. augusztus 31., hétfő

Tatin-torta

Tarte Tatin









Régóta készülök kipróbálni ezt a receptet, egyszerű, nem költséges, a szakácskönyvbéli fotón nagyon finomnak látszik... Az igazság viszont az, hogy nem finom. Egyszerűen mennyei!!!


I baked today tarte Tatin from Joanne Harris and Fran Warde's cookbook French Cuisine. It is easy to make, it is cheap and looks tasty in the book... But this tarte isn't tasty. It is fantastic!!!


Tatin-torta

Hozzávalók a tésztához:
- 150 g liszt
- 100 g vaj kis darabokra vágva
- 25 g finomítatlan kristálycukor
- 2 tojássárgája

Hozzávalók az almához:
- 100 g finomítatlan kristálycukor
- 40 g vaj
- 5 alma megtisztítva, kimagozva, negyedekre vágva

A lisztet a vajjal elmorzsolom, hozzáadom a cukrot és a tojássárgákat. Kis gombóccá gyúrom, majd fél órára a hűtőbe teszem.
A sütőt előmelegítem 200 C fokra (gázsütő 6-os fokozat).
A vajat a cukorral egy serpenyőben sziruposra olvasztom közepes lángon. Az előkészített almákat beleteszem, 15 percig sütöm.
A tésztát kicsit nagyobbra nyújtom, mint a serpenyő. Az almákat lehúzom a tűzről, gyorsan ráteszem a tésztát, a széleit betűröm a szélén az almák mellé.
A sütőben 20 percig sütöm 200 C fokon, majd 20 percig 160 C fokon.
Amikor kiveszem a tálat a sütőből, késsel meglazítom körben a tésztát. A serpenyő tetejére egy nagyobb tálat teszek és egy gyors mozdulattal megfordítom az egészet.
Örülök, hogy nem égettem meg magam nagyon, csak kicsit.
Olyan serpenyőt válasszunk, amit a gázon is használhatunk és a sütőbe is betehetünk (ne legyen műanyag nyele, füle...).

Melegen a legfinomabb!!!

Jó étvágyat!

7 megjegyzés:

  1. Ha nem túl nagy a kérés, leírnád a receptjét is?

    A francia piac című kötetből tudok kiírni Neked, ha érdekel valamelyik recept.

    Kati

    Nincs blogom, csak a lányomnak: "Függőségeim"

    VálaszTörlés
  2. Hajaj..miért is nem mentem én át ma???

    VálaszTörlés
  3. én is kiakartam próbálni már, a képek mennyeiek,

    szép napot kívánok

    VálaszTörlés
  4. Kedves Kati! Nagyon szívesen leírom a receptet, tényleg érdemes kipróbálni. Tömény, édes, mégis gyümölcsös... naggggyon finom :)

    Tündérlátta, a héten még biztosan kell sütnöm ilyen tortát (Annácska rendelte), úgyhogy van esélyed megkóstolni :)

    Krisztina, én is sokáig csak nézegettem csak a receptet, aztán most eljött az almaszezon, úgyhogy megsütöttem a tortát. Nem bántam meg :) Jó cukrászkodást és szép napot!

    VálaszTörlés
  5. Anna, köszönöm szépen, kiírtam a receptet!

    VálaszTörlés
  6. Ó, nagyon szép lett a végeredmény!!!
    Én tavaly karácsonykor sütöttem ezt, de kénytelen voltam a könyv képét lefotózni, mertz az enyém ronda lett... de isteni!!!

    VálaszTörlés
  7. Én elégedett vagyok, ha finomra sikerül a sütemény, az külön öröm, ha még szép is lesz :)

    VálaszTörlés