2017. január 27., péntek

Ismeretlen terepre...

Cocoa-coconut cake without sugar
















































... tévedtem mostanában a főzést, sütést illetően. Megpróbálok egészségesebb ételeket készíteni, mert a múlt év során igen erősen meggömbölyödtem, és már komolyan zavar a dolog. De nem csak ez az oka, hanem valahogy unalmasnak találtam a hagyományos, milliószor főzött fogásokat. Ideje volt hát kipróbálni valami újat, szokatlant.
Nem gondoltam volna, hogy ennyire nehéz úton indulok, hogy ennyi buktatója van, de legalább a sikereket jóval nagyobbnak érzem, mintha a megszokott ételeket főzném finomra. Talán vonz a kihívás, hogy ebben a műfajban mekkorát tudok még fejlődni :)

A mindennapi főzés mellett a hétvégi sütés sem egyszerű, mert nagyon szeretjük az édességeket, sőt azt kell mondjam, sütni kimondottan imádok, míg a főzést sokszor csak kötelező nyűgnek érzem. Szóval a süteményekről nem akarok lemondani, ezért elkezdtem kísérletezni mindenféle liszttel és édesítővel, hátha valamelyik azt az eredményt adja, ami nem csak nekem, de az édesszájú családomnak is megfelel. Így született a kókuszos, kakaós szelet, igazán finom lett, és még nem is hizlal olyan nagyon :)

Kókuszos, kakaós szelet

Hozzávalók
* 6 tojás
* 6 ek eritritol (édesítőszer)
* 6 ek fehér tönkölyliszt
* 1 tk sütőpor
* 2 ek kakaópor
* 2 ek kókuszreszelék
* 1 csipet só
* 100 g 80 %-os étcsoki
* 50 g vaj
* kevés kókuszreszelék

Elkészítés
A tojássárgákat az eritritollal kikeverem, beleteszem a lisztet, a sütőport, a kakaóport, a sót és a kókuszreszeléket, majd összekeverem őket. Ha túl száraz, pici tejet lehet hozzá önteni. A tojásfehérjéket kemény habbá verem, majd óvatosan beleforgatom a kakaós masszába. A tésztát kivajazott, kilisztezett sütőformába öntöm, majd 175 ૦C-on 45-50 perc alatt megsütöm. Hagyom kihűlni, majd felszeletelem.
A bevonathoz az étcsokit a vajjal felolvasztom, belemártom a süteményszeleteket, majd megszórom a tetejüket kókuszreszelékkel.

Ha kipróbáljátok, írjátok meg légyszi, hogy nálatok bevált-e :)

4 megjegyzés:

  1. A főzésért én se nagyon rajongok, de sajnos valóban kötelező... Sütni viszont annál inkább szeretek! :o)))
    Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  2. majd visszajövök beszámolni. nálam a cukormentesség kötelezően ajánlott :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk szerencsére nem kötelező mentesen főzni, de úgy érzem, kicsit sem árt egészségesebben élnem...

      Törlés