2015. november 23., hétfő

A türelem...

Dyeing with madder

















































... rózsát terem, a türelmetlenség rózsaszínt :) Az úgy történt, hogy van nekem a kertben egy kevéske festő buzérom, aminek a gyökerével igazán szép vörös színt egy év múlva lehetne csak festeni, amikor már három éves lesz, de én ezt nem tudtam kivárni, és pénteken kiástam egy keveset belőle. Letisztítottam, felöntöttem vízzel és beletettem egy motring gyapjúfonalat. Felmelegítettem a vizet, de nem forraltam, és hagytam egy napot ázni a motringot.

This is my first dyeing with madder and I'm totally happy with the result :) I know that my madder is too young, only two years old, it need one more year and then I can dye deeper red with the root. But I'm so impatient, I had to try it :)

















































A félmaréknyi gyökér főzetében pác nélkül normális narancsszínt kaptam, timsós pácolással égőnarancsot, mosószódás öblítéssel rózsaszínt. A receptet amúgy Kemendi Ági könyvében találjátok.
A kevéske gyökér is erős színt adott, ezért megpróbáltam egy második festést is, ez is viszonylag erős színt adott, most öblítem éppen, az egyre halványabb festőlében pedig még egy utolsó festést is próbálok. Biztosan jóval fakóbb lesz az eredmény, de ha nem tetszik, legfeljebb majd átfestem.

The yarn was orange without mordant, fiery orange with alum and rose with washing soda afterbath.  This elegant rose yarn looks very luxurious, so ladylike that I dyed two more skeins. One is rinsing now, the other is in the dye bath at the moment...

23 megjegyzés:

  1. Azért nagyon szép szín ez, és jövőre meglesz a vörösed is :-) hanem, hogy neked milyen titkos csodanövényeid vannak! Honnan lehet ilyent beszeretni? (Tavaly tavasszal vettem festőnövény magvakat - egy ember árul rengeteg félét a neten - japán indigót, meg kínai csüllenget és festőcsüllenget, azaz indigót, de akkor már késő volt elültetni, idén meg ismét elmaradt... remélem életre kelnek még jövőre...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A buzért ajándékba kaptam, fogalmam sincs, hol lehet beszerezni. Azt viszont olvastam, hogy meszes talaj kell neki, hát nálunk ez megvan :) A magokkal én tuti tennék egy próbát, hátha kikelnek. Az indigó engem is kezd érdekelni...

      Törlés
    2. Akkor asszem én buzérral nem kísérletezek, ezen a zsíros, tömör agyagtalajon. Viszont az indigót tavasszal mindenképp.

      Törlés
    3. Lehet kapni buzérport, a Cosmionál láttam. Gondolom, az is jó lenne fonalat festeni, nem csak a friss gyökér. Egy próbát legalábbis megér :)

      Törlés
  2. Csupa izgalom, hogy milyen színeket sikerül kikevercselned, úgy látom... :)

    (Más: írtam a Barkablogon kérdést a Mikulászoknihoz (sajnos dátumot nem látok, hogy mikor került fel a bejegyzés, de te biztosan tudod, 70-es szám van a bejegyzés url-jében, ha ez segít... :)), alkalomadtán tudnál válaszolni, ha időd engedi? Előre is köszönöm!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, izgalmas egy játék ez :) Soha nem tudom előre, mi lesz a végeredmény.

      A horgolt zoknihoz itt válaszolnék, ha nem gond. Szóval mindenképpen méretre kell horgolni, sokat próbálni (akár kétsoronként), hogy ne lötyögjön. A horgolás mindig vastagabb anyagot ad a kötésnél, mert itt többször tekerednek, hurkolódnak egymásra a szálak, úgyhogy vékony fonalat lenne érdemes választani a horgolt zoknihoz. Hogy a szára ne legyen kályhacső, én lábhoz simulósabbra horgolnám és a tetejét, ahol belebújunk, ott rugalmasabb mintával készíteném, talán még olyan vékony, átlátszó rugalmas cérnát is fognék a fonalhoz, amit pl. a Burdában lehet kapni (kötött holmik passzéjához ajánlják). De bevallom töredelmesen, hogy hordható zoknit még nem horgoltam, úgyhogy ez itt mind elmélet. Ha kipróbálod, légyszi írd meg a tapasztalataidat, kíváncsi vagyok rá :)

      Törlés
    2. Oké, köszönöm. A fonal csak pamut lehet sajnos, de lehet, hogy a száránál trükközhetnék. Megbeszélem a kolléganőmmel, mert az ő kisfiának kellene, így a gyakori próba nem jön össze...

      Törlés
    3. Esetleg a kisfiú egy zokniját elkérhetnéd, akkor lenne mihez mérni a horgoltat. Pamut helyett meg lehetne próbálni valamilyen vékony bambuszfonalat, az sokkal puhább és selymesebb, ezért kellemesebb viselni. Kötött bambuszzoknit már láttam és nagyon jó volt a tapintása :)

      Törlés
    4. Ó, igen, a kölcsönzokni jó ötlet. :) A bambuszon már én is gondolkodtam, mert tényleg isteni puha a tapintása, de az anyuka ragaszkodik a pamuthoz, mert a gyermeknek van egy kis bőrproblémája, s a bőrgyógyász a 100 % pamutviseletet ajánlott rá.

      Törlés
    5. Hát akkor marad a pamutfonal... Jó kísérletezést :)
      (Ha kényes a kisfiú bőre, talán jobb lenne kötni azt a zoknit, a kötött anyag lágyabb, mint a horgolt.)

      Törlés
  3. És honnan szerezted a magot? Mert nagyon szépek a színek de azt olvastam,gyógynövény is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ajándékba kaptam néhány kisebb gyökérdarabot még két éve, sajnos nem tudom, hol lehet venni buzért. Lehet, hogy külföldi weboldalakon árulnak magot vagy magát a növényt, nem tudom.

      Törlés
  4. Nagyon szép ez a fáradt rózsaszín, szerintem érdemes volt türelmetlennek lenni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már kész is a második festés, az világosabb ugyan, de sokkal élénkebb, tisztább rózsaszín lett. Most még ázik a harmadik motring, ezt is egész értékelhető színre fogta meg a buzér egy napnyi ázás után, úgyhogy talán még egy motringot megfestek. Olyan izgalmas, hogy mi lesz a végeredmény :)

      Törlés
  5. Válaszok
    1. Valószínűleg a lányoknak sapka. (Bár nekik azért sajnálnám, mert kinövik és utána nem tudok benne gyönyörködni.)

      Törlés
    2. Írj mailt, megbeszéljük :)

      Törlés
  6. Gyönyörű lett ez a rózsaszín!!! Nagyon-nagyon tetszik!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye hogy elképesztő színeket lehet festeni növénnyel? Az ember azt gondolná, hogy csak olyan halvány barnás-sárgás-zöldes-szürkés valamiket lehet produkálni, de néhány növény olyan tiszta és ragyogó színt ad, hogy vetekszik a gyári festéssel :)

      Törlés
  7. Your beautiful rose wool reminds me of the lovely pink Zsolnay pots made in your country. So exciting.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. You are right, Penny :) But do you know pink Zsolnay collection? These pots are one of my favourite porcelains, I love the exhibition in Pécs. Here is my post about it:
      http://annaskertje.blogspot.hu/2013/09/rozsaszin.html
      Have a nice day!

      Törlés
  8. Thank you so much for the link to your blog post about Zsolnay's lovely pink pots. What a treat to have seen so many together. Just wonderful.

    VálaszTörlés