2015. október 9., péntek

Szöszivel...

Dotty day :)

















































... kimondottan jól mutat a pöttyös párna, amit ma reggelre be is fejeztem.

Today morning I finished the dotty cushion cover, and how I see Szöszi likes it :)

















































Úgy érzem, a macska nélkül is egész jól néz ki a párna, és nem is annyira eszetlen a sok, különböző színű pöttytől, mint ahogy vártam. Talán a színek visszafogottsága teszi, hogy olyan kis decens a vicces pöttyök ellenére is.

The cushion found its place on my sofa.

















































Így néz ki a párna közelebbről...

This is the front of the cushion...

















































... ilyen a hátulja...

... this is its back...

















































... és ez pedig itt a sötét oldal, a horgolás sötét oldala.

... and this is the hidden monster, the dark side of the crochet.

















































Csokira és kávéra lesz szükségem ahhoz, hogy ezt a sok kis fonalvéget is eltüntessem...

I need chocolate and a cup of coffee to be able weave all yarn ends...

















































... sok-sok csokira...

Akármilyen vacak az idő, akárhány fonalvéget kell eldolgoznotok, legyen szép hétvégétek :)

... a lot of chocolate...

Have a nice weekend!

25 megjegyzés:

  1. Nagyon szép, nagyon finom, nagyon meleg!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jók ezek a szürkésbarnák, már néhány éve játszom velük. És még nem unom :)

      Törlés
  2. Szerintem ennek a párnának az ihletője igenis Szöszi! :o)
    Csak nehogy az élvezője is őkelme legyen!
    Gyönyörű és a sok képed mind-mind nagyon hangulatos!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szöszi csak megszagolgatta a párnát, szerencsére még nem esett neki 100 karommal. De tényleg jó háttér neki a pöttyöske :)

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Az sem zavart volna, ha eszetlen, de kimondottan visszafogott lett a párna a nem túl élénk színektől. Na majd Anna párnája lesz eszetlen a sok türkiz és petrol árnyalattól :)

      Törlés
  4. Oh, az a Szöszi póz az első fényképen!!! ♥♥♥ Mintha csak érezné, hogy most őt fotózod :o)))
    A párna csodaszép lett!!! (Szöszivel és Szöszi nélkül is :o)
    A csoki pedig teljesen érthető! Sok-sok kell belőle...:o))) Én már csak tudom..:o))) (Gombóc Artúr elbújhatna mögöttem...:o)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vannak helyzetek, amikor a csoki elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy haladjunk a dolgokkal :)
      Szöszi pedig mindig gyönyörű, imádom a kis nyavalyást...

      Törlés
  5. Micsoda hangulatos fotók! Szép lehet nálatok! Árad a harmónia...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Igazából a rendetlen részeket nem mutatom a lakásból, mert ugye azt miért is tenném. Most egy kicsit túl minimálban vagyunk, de Szöszi mindent ellop, szétszaggat és lever, szóval kénytelen voltam elrámolni a nekem fontos dolgokat. Ennél azért színesebben lakunk, csak most meg kell várnunk, hogy benőjön a macska feje lágya...

      Törlés
  6. Húú,, de gyors vagy! Hú, de szép lett! Hú, de nagy az összhang nálatok! Gratulálok!
    (ps.: mi van, ha az ember úgy hagyja a fonalvégeket? Ez elvi kérdés, vagy praktikus oldala is van? (pl kikandikálnak valahol?) - egy Nagyon Lusta Amatőr reménykedik személyemben, hogy megúszhat néha ezt-azt... :-P )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Öööööööööö... hát igen, én sem igen kedvelem ezt a fonalvég eldolgozósdit, de az a tapasztalatom, hogy bizony előbújnak a fonalvégek. Nem mind, és hamar vissza lehet húzogatni a horgolás fonákjára a rebelliseket, de ezt minden mosás után meg kell tenni. És az a korrekt, ha egy munka tényleg be van fejezve. Én olyankor szoktam fonalvégeset játszani, amikor nem menekülhetek, pl. amikor utazunk, és én az anyósülésen ezzel el tudom foglalni magam. Hát így megy ez minálunk :)

      Törlés
  7. Kedves Anna,

    A párna nagyon szép lett!! Annyi ihletet adsz, hogy nem is tudom követni, de most megyek és feltúrom a maradékos kosaram.....Szép hétvégét!

    VálaszTörlés
  8. ...decens,igen,de kozben hihetetlen stilusos,,,dizajner darab lett :) orulok,hogy ujra olvashatlak!

    VálaszTörlés
  9. Kedves Annás! Gyönyörű lett a párnád, minden elismerésem! Ilyen aprólékos horgolásnak én neki sem merek kezdeni, mert nálam ez hetekig eltartana - pláne az összehorgolás, pedig rengeteg maradék fonalam van. (Na majd télen - de minden évben ezt mondom...) Szöszi egyszerűen elragadó, elhiszem, hogy mindent el kellett pakolni, de ne reménykedj annyira, ha felnő akkor sem pakolhatsz nagyon előre. A mi Mircink újabban a tv-képernyő elé ül, hogy ne a filmet nézzük, hanem őt... Egyik nap már mindenhol kerestük, azt hittük újra kiszökött valahogy az udvarba, pedig este vacsora után már nem mehet ki, mert akkor nem tudjuk becsalni és a hálóhelye a lakásban van - tehát kerestük, kerestük minden szobában, még a fürdőben is, aztán jó fél óra után egyszer csak leugrott a sötétítő függöny mögül, onnan figyelgethetett kifelé, ha már ki nem engedtük... Mindenhol ott van, minden érdekli, nagyon kíváncsi. Imádnivaló, akár csak Szöszi!
    Üdv.: Ibolya

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A sok maradékból csíkos valamit (párna, takaró) is lehet horgolni, az kevésbé macerás, mint a pöttyös, és legalább olyan jól néz ki :)
      Sajnos Szöszi még nem higgadt le, talán majd ha felnő teljesen. Remélem... És igen, a macskák mindig a középpontban akarnak lenni. De ettől talán még imádnivalóbbak :)

      Törlés
  10. Your cushion is glorious. What a wonderful collection of subtle colours together. I don't know which is more beautiful - Szöszi or your cushion. Regards, Penny

    VálaszTörlés
  11. Oh, I think, Szöszi is more attractive than the dotty cushion... and softer, too :)
    Have a nice day!
    Anna

    VálaszTörlés
  12. Kacérkodom a gondolattal, hogy horgolok majd egy ilyen párnát :-) ... egyszer. Két kérdésem van: Jól látom, hogy a kis színes pöttyök fehér kerete is kör alakú? (azaz csak az összehorgoláskor hatszögesedik? ... vagy tévedek, és eleve hat ponton hosszabb pálcákat horgoltál rájuk?) A másik kérdésem, hogy nagyságrendileg mennyi fehér fonalat emésztett fel egy párna? Mármint, az eleje... ha esetleg emlékszel véletlenül. (Nem tudom megsaccolni, de maradékból akarom készíteni, viszont ez a tényező dönti el, hogy muszáj-e azt használnom a háttérhez, amiből a legtöbb van.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na szóval az úgy van, hogy kell legalább 7 szín a pöttyökhöz, és kell egy alapszín. Vagy több, ha a pöttyök hátterét is színesíteni szeretnéd. kell horgolni a pöttyszínből 12 egyráhajtásos pálcából álló korongot, aztán a háttérszínből minden pálca tetejébe két egyráhajtásos pálcát kell készíteni. Ez az első hatszög, ami még nem látszik hatszögnek, mert nem is az :) Most horgolok egy újabb pöttyöt, aztán az alapszínnel kezdem a hátteret horgolni ehhez a pöttyhöz, először 2 lsz-ből sormagasítás, aztán 2 erp a köv pálca tetejébe, aztán 2 erp a köv pálca tetejébe, ksz a már kész hatszög egyik erp-jának tetejébe (így kapcsolom össze őket, ez az első csücsök), 2 erp az épp készülő hatszög köv pálcájának tetejébe, a kész hatszögön ki kell hagyni a köv pálca tetejét, majd ksz a kész hatszög köv pálcájának tetejébe (így az oldalfelezőn is összekapcsolom a hatszögeket), aztán 2 erp az épp horgolódó hatszög köv pálcájába, a kész hatszög köv pálcáját kihagyom, aztán ksz a kész hatszög köv pálcájába (ez a második csücsök), majd befejezem a 2. hatszöget is (minden pálca tetejébe 2 erp, ksz a sormag tetejébe).
      A lényeg, hogy minden hatszög 24 pálcából áll, tehát 24/6=4 pálca alkotja a hatszög minden oldalát. Az oldalfelezőkön is érdemes egymáshoz kapcsolni a hatszögeket, mert úgy szebb lesz a végeredmény. Leírva kicsit bonyolultnak látszik, de horgolni szerencsére egyszerűbb :) A párna két szélén fél hatszögeket horgoltam, hogy egyenesre kiegészítsem, alul és felül cakkosra hagytam a párna szélét, azt ki tudja egyenesíteni a körbehorgolás (2 kör egyráhajtásos pálcákból).
      Azt nem írtam fel sajnos, hogy mennyi fonal ment bele a háttérszínből a párna elejébe, de saccra 5 deka lehet. Ha van 10 deka fonalad a háttérhez, az tuti elég.

      Törlés
  13. Hú, de bonyolultan hangzik :-O Köszönöm szépen, hogy leírtad! Na majd, azt hiszem, lerajzolom, és elküldöm neked lektorálásra, hogy jól értem-e :-D Ha a gyerekek sapkáit befejeztem, nekikezdek ennek, mert izgatja a fantáziámat nagyon...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem olyan bonyolult ám, csak olvasva, nem szabad visszarettenni :) Nekem is állandóan különböző pöttyös színkombinációk járnak az eszemben, minden fonalba belelátom a pöttyös párnákat :)

      Törlés
    2. Képzeld el, kipróbáltam, és sikerült! :-) Juhhééé. Először nem értettem, és egy olyan egérút lebegett a szemem előtt, hogy legfeljebb majd összehorgolom a végén, a hátulján, csak mivel ugye itt hatszögek vannak,nem lehet olyan folytatólagosan összeépíteni, (mint pl a négyszöges párna esetén, amikor először minden függőleges soron végigmegyek, aztán minden vízszintesen...) Féltem ettől a menetközben összehorgolástól. De nem egy ördöngősség, meg is lepődtem, hogy sikerült :-) Köszönöm. Boldogság :-)

      Törlés
    3. Ez nekem is boldogság :)

      Törlés