2014. október 31., péntek

A rozscipóban tálalt tökleves...

Pumpkin soup in sourdough bread bowl
















































... nem ízlett a gyerekeimnek, akárhogy is igyekeztem. Nekem viszont annál inkább :)

A rozscipóhoz teljes kiőrlésű rozslisztet, hagyományos búzalisztet és réteslisztet kevertem össze 1:2:1 arányban, tettem hozzá egy félkockányi élesztőt, egy kiskanálnyi cukrot, egy kis marék sót, tökmagolajat, olívaolajat és vizet annyit, hogy ne túl lágy tésztát kapjak. Alaposan átgyúrogattam, dagasztottam, aztán egy órát kelni hagytam. Amikor megkelt a tészta, 4 részre vágtam, mindegyikből cipót formáztam, és 20 percig tiszta konyharuhával letakarva pihentettem. A cipócskák szépen megkeltek ismét, és átraktam őket a sütőlapra. Késsel vízszintesen kicsit megvágtam a tetejüket, aztán újabb 10 percre békén hagytam őket. Végül hideg sütőbe raktam a megkelt cipókat, és 40 perc alatt ropogósra sütöttem őket. Amikor kihűltek, levágtam a tetejüket, és kikapargattam a belsejüket.

Egy fél úritököt meghámoztam, kimagoztam, felkockáztam. Egy kis fej vöröshagymát apróra vágtam és olívaolajon megdinszteltem. Hozzátettem a tökkockákat, felöntöttem vízzel, raktam bele sót, borsot, őrölt gyömbért és szerecsendió virágját. 20 percig főztem (amíg a tök megpuhul), pürésítettem, megkóstoltam. Még egy kicsit sóztam, gyömbéreztem.

Egy fej lilahagymát vékony csíkokra vágtam, olívaolajon barnára pirítottam.

A cipóba beletöltöttem a töklevest, a tetejére feltornyoztam egy kis pirított hagymát, rácsorgattam egy keveset a hagymapirítás után maradt olívaolajból. Az egészet szépen elrendeztem egy tálon, lefényképeztem, aztán befaltam :)

Jó étvágyat!

7 megjegyzés:

  1. Szerintem nekem is ízlene, csodásan néz ki!

    VálaszTörlés
  2. Ez nálunk is így van. Nekem krémes, nekik RÉMES!

    VálaszTörlés
  3. A legtöbb családban így van, anyu szereti, a többiek rá sem tudnak nézni...

    VálaszTörlés
  4. Én is szívesen befaltam volna... Nálunk nagy kedvenc a tökleves, de vannak, amikről azt gondolom, biztosan imádja majd Bori, ő meg éppen csak belekóstol.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A gyerekek ízlése változik az idők során. Vagy nem :) Nálunk is csak én voltam igazán lelkes :)

      Törlés