2013. november 14., csütörtök

Az a bizonyos pomponos nyak- és vállmelegítő :)

Cowl or wrap with pompom




















































A Barkában nem tudtam ellenállni a Magenta színű Morbidone fonalnak, 4 gombócot haza kellett hoznom. Kötöttem belőlük egy sapkát magamnak, amit a lányom helyből le is nyúlt, ma abban ment iskolába, így lefotózni sem tudtam, talán majd hétvégén, ha hagyja. A sapkához kicsivel több, mint 1 gombócot használtam fel.
A nyak- és vállmelegítő is gyorsan készen lett. Közreadom a leírását, hátha kedvetek támad kályhameleg, puha nyak- és vállmelegítőt kötni :)

Hozzávalók
3 gombolyag Rial Filati Morbidone gyapjúfonal (100 % mosógépben mosható merinógyapjú, kb. 180 m/100 g)
4,5 mm-es körkötő tű (100 cm hosszú)
4 mm-es horgolótű
kartonpapír
olló

A nyak- és vállmelegítő 265 g, szélessége 22 cm, kerülete 150 cm (erősen megnyújtva). A pompon 9 cm átmérőjű.

Elkészítés
Szedjünk fel a körkötő tűre 270 szemet, majd körben kötve 3 sima, 3 fordított mintával kössünk 60 sort (kb. 22 cm). Ezután rugalmasan láncoljuk le a szemeket: két szemet simán kössünk össze, a szemet tegyük vissza a bal tűre, kössük simán, majd ezt a szemet is tegyük vissza a bal tűre, két szemet simán kössünk össze... Folytassuk így a leláncolást a kör végéig. Vágjuk el a fonalat, és dolgozzuk el a fonalvégeket.
Horgoljunk 150 cm hosszú láncszemsort, majd fűzzük a nyakmelegítő első sorába a sima szemek mögött, a fordított szemek előtt vezetve a horgolt zsinórt.
A pomponhoz készítsük el a sablont kartonpapírból: vágjunk ki két körgyűrűt, amelyek külső átmérője 9 cm, a belső pedig 2,5 cm. A körök megrajzolásához használhatunk bögrét, alátétet, kupakot sablonnak. Vágjuk be a kartongyűrűket, tekerjük rájuk a fonalat több rétegben. Vágjuk fel a fonalat a kartongyűrűk peremén, közben óvatosan fűzzük a gyűrűk közé a horgolt zsinórt, majd szorosan kössük meg. Vegyük ki a papírt a pomponokból. A kiálló szálakat ollóval levághatjuk.
Ha vállmelegítőként szeretnénk viselni a holmit, akkor húzzuk kicsit össze a felső szélét a pomponos zsinórral, majd kössük masnira, így nem csúszik le a vállunkról. Ha a nyakunkat szeretnénk vele melegíteni, akkor tekerjük meg egyszer, és úgy bújjunk bele, de ekkor engedjük ki a zsinórt, hogy kényelmes maradjon a holmi. Igazítsuk a pomponokat oldalra.

Remélem, nektek is tetszik :)

7 megjegyzés:

  1. Na, ez egy olyan darab, amit meglát az ember, és rögtön bele akar bújni! Gyönyörű, és látszik még így képen is, milyen finom viselet lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Puha és meleg, és a színét is imádom :) Úgy megyek majd munkába, hogy a nyakamba tekerem, aztán a munkahelyemen pedig a vállamat fogja melengetni. De jó lesz :)

      Törlés
  2. Szuper jó lett!!! A színe is nagyon-nagyon... :)

    VálaszTörlés
  3. Szeretnék egy ilyet! Most azonnal :-D

    VálaszTörlés
  4. Válaszok
    1. Nem szoktam rendelésre kötni, horgolni, én főként kitalálni szeretem a dolgokat. De a leírás alapján el tudod készíteni a nyaktekerencet, vagy ha nem tudsz kötni, biztosan van az ismerőseid között olyan, aki elkészítené neked.

      Törlés