2011. április 28., csütörtök

Kódfejtők előnyben :)

Cryptographers have a bigger chance :)




Nagy lelkesen nekiláttam a "Nyári naplemente" névre keresztelt poncsóm leírásának, de a 3. sornál már teljesen belezavarodtam. Gondoltam, ha én sem értem, pedig én találtam ki, akkor másnak esélye sincs az irományom alapján meghorgolni a poncsót. Inkább elkészítettem ezt a rejtjeles ábrát, amin (szerintem) jól látszik a munka menete. Ha valami mégsem lenne világos, írjatok, megpróbálok segíteni.

Fonal: Cotton Bamboo Batik, colour00087 (Schachenmayr), 8 gombóc (40 dkg);
Tű: 5 mm;
Méret: 38-40;
Megjegyzés: körbe-körbe horgolva készül, néggyel osztható szemmel kezdve, összesen 45 sor + a záró pitykés sor.

Jó rejtvényfejtést és horgolást kívánok!



I began to make the tutorial of my new created "Summer sunset" poncho but I found it so difficult that I drew this picture using crochet symbols. I hope it's easy to understand but if you have a problem, don't hesitate to contact me, I try to help you.

Yarn: Cotton Bamboo Batik, colour00087 (Schachenmayr), 8 skeins (40 dkg);
Hook: 5 mm;
Size: 38-40;
Note: the poncho is round and round crocheted, the chain-number of the first round have to be divisible by four, there are 45 rounds altogether + the final lace edge.

Have nice time with solving a riddle and crochet!

55 megjegyzés:

  1. A poncsó csodaszép! Köszi szépen a leírást, megpróbálkozom vele, unokahúgomnak tervezek már régóta egy poncsót! :) Köszi mégegyszer.

    VálaszTörlés
  2. Régen horgoltam már nagyobb darabot - örök újrakezdő vagyok -, de szerintem ez egy nagyon szépen megrajzolt, követhető ábra! Szabad másra is felhasználni? Nagy-nagy terveim vannak :)

    VálaszTörlés
  3. Hekka, hajrá! Majd megmutatod, hogy milyen lett az unokahúgod poncsója?

    Judit, nagyon kíváncsi vagyok, mire használod a leírást. Ez mindig akkora kaland nekem, látni, hogy más mivé alakít egy adott mintát :)

    VálaszTörlés
  4. nagyon szép és jól követhető a minta rajza. köszönöm én is.

    VálaszTörlés
  5. Hogy tudsz ilyes szép rajzot készíteni? Ugye nem szabadkézzel? Megtanítasz? Nagyon érthető, egyszerűen nagyszerű, mint a többi Annás darab :)

    VálaszTörlés
  6. Örülök, hogy érthető, mert sokkal egyszerűbb ilyen krikszkrakszot rajzolni, mint körülirogatni, hogy mit hova bökögessek :) Nagyon könnyen megtanulható és nem kell hozzá számítógépes program, csak egy kockás papír, egy filctoll és egy átlátszó lap.

    VálaszTörlés
  7. Minden elismerésem a tiéd! Alig várom hogy láthassam, addig is viseld egészséggel!

    VálaszTörlés
  8. Annás, Olyan sokat hasznát veszem a blogodnak, hogy el sem tudom mondani! Rég szeretnék egy poncsót magamnak, ez a leírás nagyon-nagyon tetszik, de nem tudom, hogy a sarkoknál a kicsi pontok mit jelentenek (azok láncszemek?)Bocs, hogy ilyen értetlen vagyok!

    VálaszTörlés
  9. Köszi szépen, a mintát elmentettem, és felírtam az agyamban lévő "Ezt egyszer feltétlenül meg kell csinálnom" listára.

    VálaszTörlés
  10. Karina köszi :) Viselem, viselem :)

    Zsuzsa, ha erre a jelre gondolsz ............... , akkor ez csak annyit jelent, hogy amik között van, azok közvetlenül kapcsolódnak egymáshoz, csak a rajzon ezt nem tudtam máshogy jelölni. Azok a kis rizsszemek a láncszemek (pl. az első sorban). Nyugodtan kérdezz, ha valami még nem tiszta :)

    Adél, hosszú az a lista? Kíváncsi lennék rá :)

    VálaszTörlés
  11. Én pedig hozzákezdtem: kinyomtattam és már harmadjára bontom vissza, de mostmár mintha lenne is belőle valami... majd jelentkezem szakértésért! Tényleg szuper a rajz, hát igen, egy mérnökasszony :-)))))

    VálaszTörlés
  12. Jól van, csak szorgalmasan, és nem feladni az első kanyarban :)

    VálaszTörlés
  13. Hát komolyan elgondolkodtattál. A lista az csak úgy kavarog az emberlánya fejében, tudod, de papírra vetni (vagy mire, mondjuk virtuális papírra) nem könnyű. Néhány gondolatot bejegyeztem az imént, ha érdekel.

    VálaszTörlés
  14. Kedves Annás! Én ennek most neki is fogtam, jobb híján 4-es tűvel, már hét sort horgoltam és SZÉP. A kérdésem: a 2. és a 4. sarokban soronként addig szaporítok, amíg el nem érem a váll szélességét?
    Itt is köszönöm a blogodat, aminek hatására lehoztam a padlásról a nagymamám horgolótűjét és el kezdtem tanulgatni ezt a kézimunkát. Ez a szó szokott egyébként a "kertedről" eszembe jutni: ajándék. Mintha mindig bőkezűen tovább szeretnéd adni, ami Neked örömöt jelentett.

    VálaszTörlés
  15. Köszönöm a sok szépet, amit a kertemről írtál, nekem ez az ajándék :)
    Ennél a poncsónál nem szaporítottam a vállaknál, mert a minta annyira laza, hogy teljesen a vállakra simul anélkül is. Csak a 2. és 4. sarokban szaporítok, de ott végig. Az 1. és 3. sarok mintája csak cifrázás, semmi egyéb, ott nem lesz több szem a sorokban.
    Amúgy sok poncsónál 4 helyen szaporítunk, aztán a vállaknál már nem folytatjuk tovább. Őszre készítek majd egy olyat is.
    Jó horgolást!

    VálaszTörlés
  16. Akkor csak arra figyeljek, hogy szép szimmetrikusan 2-2 szemet szaporítsak soronként a 2. és 4. sarokban? A tizedik sor után ez nem is annyira egyszerű. Első horgolt ruhadarabom lesz, azért az értetlenkedés:)

    VálaszTörlés
  17. Igen, jól gondoltad. Egy idő után már látni fogod, hogy hova jön a szaporítás. A horgolásban az a jó, hogy nagyon egyértelmű ritmusa van. Csak egy kicsit bele kell jönni, és utána könnyen fog menni a dolog :)

    VálaszTörlés
  18. Köszönöm a segítséget. (28. sor:)))

    VálaszTörlés
  19. Akkor már mindjárt készen van a poncsó :)

    VálaszTörlés
  20. Kedves Annás! Kész. És nagyon boldog vagyok vele. Különösen kedves ruhadarab lesz azért is, mert a nagymamámtól maradt gombolyagokat használtam hozzá. A kék három árnyalata van bennük, így én hullámos befejezést csináltam a poncsónak. Köszönöm még egyszer a remek mintát.Anna

    VálaszTörlés
  21. Nagyon szívesen, és használd egészséggel a poncsót. Megértem azt is, hogy ennyire kedvesek neked ezek a gombolyagok, én is őrzöm őket és szép lassan fel is használom majd mindet. Biztosan örülne a mama, ha látná...

    VálaszTörlés
  22. Szia!
    Asszem lesz egy fekete poncsóm. Az úgy volt, hogy hétvégére varrós terveim voltak, de elromlott a varrógépem. Fonalat még mindig nem szereztem (a valódi nevem Pató Paula), de kellett valamit csinálnom, gondoltam, kipróbálom, meg tudom-e fejteni a rajzot. Fekete fonalam volt otthon, és olyan jól ment rögtön elsőre, hogy abba sem bírtam hagyni. Noha tényleg csak próbának indult, végül úgy döntöttem, hogy akkor lesz egy fekete poncsóm, az is jó valamire... Azon még azért gondolkodom, hogy fel kellene dobni néhány más színű csíkkal, vagy szegéllyel.
    De a lényeg a lényeg, hogy a rajzod tökéletesen érthető és használható, köszi!

    VálaszTörlés
  23. Fekete poncsót én is szeretnék... Felteszed majd a blogodba, amit horgoltál?

    VálaszTörlés
  24. záró pitykésnek milyen mintát csináltál? gyereknek hány sort javasolsz? 80 szemmel kezdtem.

    VálaszTörlés
  25. A záró sor nálam így néz ki: ahol az utolsó sor két V betűt formázó egyráhajtásos pálcái összeérnek, oda horgolok egy kúszószemet majd a V betű közepébe, az előző sor 2 láncszemét áthurkolva horgolok 1 rövidpálcát, 1 egyráhajtásos pálcát, majd ismét 1 rövidpálcát. Ezt a mintát ismételem végig.
    De szerintem bármilyen szegélymintával, rojttal, csipkével szép lehet, kísérletezzetek bátran.

    Nem tudom, mekkora a gyerek, de igazán ennél a poncsónál nem is számít, mert a nyakrésznél kezdjük a horgolást és ha időnként belebújtatod a gyerkőcöt, látni fogod, hogy kell-e tovább horgolnod, vagy sem.
    Megmutatod majd az elkészült poncsót? Mindig kíváncsi vagyok, ki mit készített a mintákból :)

    VálaszTörlés
  26. mindenképp megmutatom majd :) igazad van, lehet, körülnézek a szegélymintás gyűjteményemben :)
    piroska lesz nagyon, finom puha fonalból, valószínű fehér szegéllyel - ebben még nem vagyok biztos. a nyakrésznél is csináltál szegélyt?
    a gyerek 7 éves :)

    VálaszTörlés
  27. A nyakrésznél nem horgoltam szegélyt, de biztosan szépen mutatna rajta. Főleg, ha azt is fehér fonallal készíted, mint az alján lévő szegélyt. De fűzhetsz bele szaténszalagot is, vagy horgolhatsz egy pomponos végű madzagot hozzá. Mennyire türelmes a hétévesed? Mert az enyém mindent azonnal akar... :)

    VálaszTörlés
  28. ohh, ígéret szé pszó, és elfelejtettem :) még jó, hogy csináltál te is egy kislánydarabot, és eszembe juttattad!
    http://kreativmuzsi.blogspot.com/2011/07/piroska-poncso.html

    VálaszTörlés
  29. Szép lett a piros poncsód nagyon :) Köszönöm, hogy megmutattad!

    VálaszTörlés
  30. szia! megvettem magamnak is hozzá a fonalat. de közben azon filóztam, hogy lehet-e vajon ezt a mintát kendősíteni? :) mit gondolsz?

    VálaszTörlés
  31. Biztosan lehet. A lényeg, hogy a szaporítós sarok legyen középen, onnan kétfelé a "sima csücskök". Így a nyakadtól kiindulva, oda-vissza haladva horgolhatsz. Azt ki kell kísérletezni, hogy a széleken kell-e szaporítani, vagy sem. Most sajnos eléggé el vagyok havazva, nem merem megígérni, hogy mintát írok/rajzolok hozzá, de ha lesz egy kis időm, megpróbálom.

    VálaszTörlés
  32. háromszögesre gondoltam. egyébként ráér, van bőven mit csinálnom, csak mindig előre gondolkodom :) a csücskétől valahogy elindulni, és úgy szaporítani? annyira béna vagyok a tervezésben :D bár, lehet, ha mégis a nyakától indulnék, beburkolózósabb lenne, hmmm. olyan fotelbe kucorodós melegítős-re szeretném.

    VálaszTörlés
  33. A csücsöktől is el lehet indulni, de mindenképpen horgoláspróbákat kell készíteni. Majd gondolkozom rajta, hogyan lehet megoldani, jó?

    VálaszTörlés
  34. lehet, egyszerűen nekiesek :D annyira izgat. és úgy fázom :D a pamuya nem sokat melegít :D

    VálaszTörlés
  35. Hajrá Muzsi :) Biztosan sikerülni fog!

    VálaszTörlés
  36. 4 verziót szerencsétlenkedtem, a csücsöknél kezdve, aztán a kötőshorgolós csoportban megkaptam a megoldást - felülről kezdve :D
    így áll: http://www.ravelry.com/projects/muzsi/kodfejto-kendo

    VálaszTörlés
  37. Megnéztem, nagyon jó lesz. Lehet, hogy én is kipróbálom valamikor :) És a neve is nagyon tetszik :)

    VálaszTörlés
  38. Hello (sorry for the English), I have nearly finished this poncho. It's a beautiful pattern- I love it! Would you mind explaining how you did the final round? Many thanks,
    Oona.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hi Oona, I write the last row pattern here too, not only on Ravelry, maybe other readers can it use so.
      The last row of the poncho is there (with American terms):
      1 sl st between the dc-s, (1 sc, 1 dc, 1 sc) in ch space. Rep. the pattern on the straight edges. On the corners make 1 sc between 1st and 2nd dc-s, 3 dc-s between 2nd and 3rd dc-s (middle), 1 sc between 3rd and 4th dc-s.
      And I saw your poncho, it looks so good :)

      Törlés
  39. Kedves Annás! Gyönyörű a poncsó, megpróbálkozom én is vele :) de sajnos már az elején elakadtam. A minta alapján 4*24 láncból áll az első sor, ez nekem nagyon kevésnek tűnik :( Valóban 96 lánc? Válaszodat előre is nagyon köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Dia! Ha abból a fonalból (vagy hasonló vastagságúból) készíted a poncsót, mint én, akkor biztosan elég. Ha ennél vékonyabb a fonalad, akkor horgoláspróbát kell készíteni, mert biztosan több láncszem kell majd.
      Jó horgolást :)

      Törlés
    2. Kedves Annás! Nagyon köszönöm a gyors válaszodat :) úgy látom a Te fonalad vastagabb, úgyhogy én most először 160 szemmel próbálkozom, azon már kényelmesen átfért a fejem :) A választásom egyébként rá esett: http://www.fonalparadicsom.hu/fonalak_79/szinatmenetes_fonalak_411/magic_light_barna_teve_barna_narancs_krem_1606
      Köszönöm a segítségedet :)

      Törlés
  40. Szia!
    Segítenél nekem abban,hogy horgolok egy futót és már egy méteres és most vettem észre hogy kb.10cm.-nél elrontottam.Vissza lehet valahogy előlről is bontani,hogy ne kelljen az egészet lebontanom?

    VálaszTörlés
  41. Szia Márta! Sajnos van egy rossz hírem, a horgolás nem bontható és javítható vissza a másik irányból indulva. Ha nagyon zavaró a hiba, vissza kell bontani és újrahorgolni a futót. Ha nem vészes, akkor esetleg el lehet takarni azt a részt egy tállal vagy vázával, amikor használod a terítőt. Ha ajándéknak szánod, akkor nincs más hátra, mint a bontás...
    Én is jártam már így csipkekendővel, és bizony bontottam 7 sort. Lehet, hogy csak én tudtam volna, hogy ott a hiba a horgolásban, de én biztosan mindig észrevettem volna, úgyhogy nekiláttam a világ egyik legutálatosabb dolgának, a visszabontásnak.
    Remélem, nem keserítettelek el nagyon... Jó horgolást!

    VálaszTörlés
  42. hi I'm looking for the written instructions in English? beautiful poncho :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hi Vanya, there isn't written pattern, I made only a chart. It's much more easier to draw a pattern...

      Törlés
  43. Kedves Annás! Bár nem ma íródott a bejegyzés, mégis most találtam rá, és nagyon megörültem neki, mert a leírásodat picit átalakítva szoptatós poncsót tervezek horgolni. Arra gondoltam, az első sorokban a merevebb és mélyebb nyakkialakításhoz több láncszemmel kezdek, és egyráhajtásos pálcák helyett kispálcákat használok majd. Cataniából szeretném horgolni, ha jól számoltam, Te 96 láncszemmel kezdtél, lenne esetleg ötleted, nagyjából nekem mennyivel kéne kezdenem? Persze, majd próbálgatom, bontogatom, csak mégis, hozzávetőlegesen... kb. 108 kezdésnek szerinted? A másik kérdésem pedig, hogy első ránézésre a mintát értem, de a következő sort hogyan folytatom? Mint a legutolsót, vagy amíg be nem fejezem, azért a lerajzolt ütemben (talán 2 soronként) szaporítok tovább? Köszönöm szépen a választ előre is, és hogy megosztottad velünk ezt a gyönyörűséget. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Vicus! Sajnos nem tudom megsaccolni, hogy más fonalból hány szemre kell kezdeni a poncsót, javaslom, hogy készíts horgoláspróbát, azon le tudod mérni, hogy hány lsz-et kell horgolnod kezdésnek. A Catania kicsit merev és nehéz fonal, úgyhogy több kell majd belőle, mintha az eredeti fonallal dolgoznál. Lehet, hogy más fonalat (könnyebbet) kellene választanod... Ha mégis a Cataniához ragaszkodsz, próbáld meg a javasolthoz képest nagyobb tűvel horgolni. Ha szép a horgolásképe ezzel a mintával, akkor az is lágyíthat, könnyíthet a poncsón. Remélem, tudtam valamennyit segíteni :)

      Törlés
    2. Kedves Annás, köszönöm a segítséged, horgoláspróba után végül 224 szemmel kezdtem. Valóban meglepően nagyon eszi a Catania fonalat, viszont pont ilyen merevre gondoltam, így szerintem jó lesz, már nagyon várom, hogy elkészüljön. :) Köszönöm még egyszer!

      Törlés
    3. Remélem, jól alakul a poncsód, lehet hogy már el is készült közben... Viseld egészséggel :)

      Törlés
  44. Kedves Annás, újra áttanulmányoztam, és már látom, hogy a hozzászólásoknál nem 2. 4. soronkénti, hanem sarkonkénti szaporításról van szó, így már világos. :) Köszönöm

    VálaszTörlés