![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjTjoNCU7cl67rC4vEYTE9KZcQ-jDJoQCLzgn4MpXKakB_gTi9FLPl0ZsozAg7wp9AtSX9gWjbTe7aGHvXUG59WblIrMIRsCDEGDxCfQmD-e-kWW_UFA5cuY1rnkjEqTVJDvNun054GYHO6/s320/09+08+064a.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEio444NXHPT1Y7ivU6HPZ7BPWgBH7mpcaxHKO52xzZrMe9kyu5_6MfbZMavYz-fHi_4NYiC16bvpMGr-SWWSd0AmS3-azPoPhE0lJ8OtKy6hX8-xbayaRnOxm3V5QvBKYklLVOD6smoEMxj/s320/09+08+066a.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjwvgkZ3eMXqLop6eBldFbFaEZ99eheeGfWdKFhT3TFQsOKucfeI8v3SkpxsDxBNeieBmH6Re_EAyMqQae8ra4nnhV0DNyfqkL5OIbkOp1-7LSV4bSrW-1yCi4WylIM_o5T85PoXQC_wCaq/s320/09+08+077a.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjgACZe6JLeF9f2AScHC4hFYyeFV_FkFYh9sl8hTB6IBaIPWzZbRli6WMlHD5PeEeRkpvNNhsYELOAV61nmxfWV-kXyuK49cmVvMPG-6fsGrr2vvBeDIKw-E-hyiBeHTqrZpbqKPIJcm840/s320/09+08+087a.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj56v6XQbL3bpty9Vf7bodf1ckhGxxZKbVBXE6lQd3X8AFwRAvAZ9kLK9P6almx_Otr4LNEYdU_LsYU5YpvV138rzjbVk9HehTxYP5ShvAhxAAxvWMuAKe8uZwOc-eXtcKCiTcipKmWVY_Y/s320/09+08+118a.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgMUWBRDsuSdoYCbGEr-aGpOw5_88o4of-Fu0pNf08z4f-ZIyQaR3NoaqAmrYyw34NnD4naBhgEHobONC5dVDxHIaqZOpXK4gHv1T64trBlSgHqtl4B3KiXDgFD2v-A8CdY-fyrUfmeXlEZ/s320/09+08+102a.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhuJEVkgxTCK5PGvppNqBQbU8RjSiCj_MwcVNDILhKohbWd-1AC8nBAa2FSRHAb14gzjAxnTzL54bD2S3fzTkHSi7cNXNlS2mZdXf4lIJVO3hMNJtL60sxgXYfltXj3gUQGUCnOWhx0Kfs/s320/09+08+020a.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-xzn4YmLJwHRPT-m6zXUtS9tPl8dgnu1t8Q1wVtOMsVPpXHB4khd4v0674TKFijfJUfbAYmtbaG5RVzBaDBebejkYBHvMrKXP-xX5fQG1venK6m8s8BkJUWib9yTChdbCMVEGFNHxo20/s320/09+08+007a.jpg)
Vasárnap anyukámék hoztak egy tonna gyümölcsöt a kertjükből, onnan származnak a tegnap fotózott körték, szilvák, szőlők... A gyümölcsfákról apukám gondoskodik, amit azok ilyen mesés terméssel hálálnak meg.
Imádom a szilvát, színét, illatát, ízét... Amikor a kékeslila, szinte fekete gyümölcsöt kettébontom, előbukkan a mélysárga, mézédes húsa... Ha megsütöm, bíborszín levet ereszt és picit savanykássá válik... Csodás gyümölcs, az egyik nagy kedvencem!
A receptet Frances Mayes "Vigyük haza Toszkánát" című majdnem-szakácskönyvében találtam. Ott Nancy Silverton olasz szilváslepényeként szerepel. Némileg átköltöttem, mert kicsit kuszának találtam a leírását, és mandulám sem volt otthon. Tehát az "Annás olasz szilváslepénye" :))) a következőképpen készül:
Hozzávalók
Édes tészta:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg kristálycukor
- 10 dkg hideg vaj
- 1 tojás sárgája
- 1 dl főzőtejszín
Töltelék:
- 1 kg szilva
- 1 tojás
- 3 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 1 csomag vaniliáscukor
- 1 kávéskanál mandulaeszencia
- 5 dkg darált mogyoró
- 1 dl főzőtejszín
A tészta elkészítéséhez morzsoljuk el a vajat a liszttel és a cukorral. Tegyük bele a tojás sárgáját és a tejszínt. A ragacsos masszát gyúrjuk addig, míg összeáll egy gombócba. Tegyük hűtőbe 2 órára.
Kapcsoljuk be a sütőt 150 C fokra. A lehűlt tésztát nyújtsuk ki és tegyük bele óvatosan a kivajazott, kilisztezett kerek tortaformába. Elég szakadós a tészta, kicsit macerás ez a rész...
A szilvákat válasszuk ketté és magozzuk ki.
A tojást a cukorral keverjük ki, tegyük bele a lisztet, a tejszínt, a mogyorót és a mandulaeszenciát.
A vajat a vaniliáscukorral melegítsük egy kis edényben, amíg a vaj barnulni kezd és dióillatú lesz.
Óvatosan, folyamatosan kevergetve öntsük a mogyorós masszához. A tölteléket simítsuk a tésztára. A szilvákat héjas felükkel lefelé virágszirom alakban tegyük a sütemény tetejére.
Addig süssük, amíg a tészta a széleken aranybarna nem lesz. Nálam ez másfél óra volt.
A kész szilváslepényt hagyjuk a tortaformában kihűlni, mert melegen még folyós a közepe és csak cafatokban fog kijönni a formából.
Jó étvágyat!
Inycsiklandozóan guszta-)
VálaszTörlésaz emailt megkaptam kedves Anna, hamarosna fel is kerül a kép, dolgozom rajta,
szép napot
Köszönöm Anna a kóstólót!! Az almásodra egyre kiváncsibb vagyok!
VálaszTörlésSzívesen, máskor is :)
VálaszTörlésAz almás is egészen biztosan terítékre kerül hamarosan...
ÚÚÚ, ezt ki kell próbálnom!
VálaszTörlésJó ez a könyv egyébként? Biztos olvastad a Napsütötte Toszkánát... ez mennyire illusztrálja azt? Szépek benne a fotók?
...ja és a második bejegyzéstől...bocs, de megindult a nyálelválasztásom :-P
VálaszTörlésSzia Feketeribizli! Olvastam bizony a Napsütötte Toszkánát! Ez a könyv is róluk szól, csak gyönyörű képekkel illusztrálva. És isteni receptekkel megtűzdelve. Anyukám is kipróbált már néhányat közülük és eddig nem panaszkodott rájuk :)
VálaszTörlésKár, hogy errefele se szilva, se tojás. De azért próbálkozunk:I
VálaszTörlésMegnéztem, hol van az az "errefele"... Hát, szerintem akad még pár dolog, ami épp nincs kéznél arrafelé egy szilváslepényhez :) Tetszik a blogotok, csodálatos helyeken jártok! Minden jót Nektek!
VálaszTörlés