2016. február 3., szerda

Rózsafonal

Rose yarn
















































Mármint rózsából készült fonal látható a képen, bizony. Még tavaly nyáron, a Gyapjúfesztiválon, a Görgina Fonal standjánál mutatott Nikoletta rózsaszöszt, aminek nem tudtam ellenállni, és kértem, hogy fonjon nekem belőle kétágú fonalat. Hamar el is készült vele, és amikor megérkezett a fonal, csak bámultam a fényét, és csak nézegettem és nézegettem :)
Azt tudtam, hogy növénnyel szeretném megfesteni, és a legfrappánsabb mindenképpen az lett volna, ha rózsaszirommal festem meg, de valamiért nem a rózsa által adott zöldes és barnás árnyalatokra vágytam, inkább valami másra, kicsit különlegesebbre, ami méltó ehhez a meseszép fonalhoz. Úgyhogy csak vártam és vártam a megfelelő ötletre, növényre, pillanatra. Addig is többször elővettem és nézegettem a festetlenül is csodás fonalat...

This yarn is made from rose. Really :) Nikoletta, the owner of Görgina Fonal spun it, and I love this shiny, silky yarn...
















































A múlt héten gyapjúfonalat festettem színátmenetesre fagyalbogyóval és dióburokkal, és bevillant az ötlet, mi lenne, ha kipróbálnám ugyanazt a festést a rózsafonalon is.

Last week I dyed some woolen yarn with walnut husks and privet berries, and it seemed a good idea to try dyeing with these plants my rose yarn, too.
















































Ugyanakkor, ugyanúgy, ugyanannyi ideig festettem ezt is, de teljesen más eredményt kaptam. A petrolkék helyett jégkék, a barna helyett drapp csillogott a szálakon, a színátmenet pedig meleg halványszürkén fénylett :)

The same plants, the same method, but really different result. The brown of walnut husks is like a sand, the blue of privet berries looks like ice, and the colour changes are amazing warm grays :)
















































Most a megfelelő mintán töröm a fejem. Kendőt szeretnék, kötöttet...

I only have to find a right pattern for a knitted shawl...

11 megjegyzés:

  1. Gyonyoruseges lett!!!! Csak sohajtozom :)

    VálaszTörlés
  2. Mármint RÓZSÁBÓL?! De hogyan? Rózsából, úgy érted? Rózsa?! Az a tüskés növény? Gyönyörű lett a színezés egyébként. :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, rózsából :) Azt nem tudom pontosan, hogyan készül, de gondolom, a cellulózt vonják ki belőle valahogy, aztán azt dolgozzák fel selyemszerű szálakká. Van bambuszfonal is, hasonlítanak is egymásra a rózsafonallal. De láttam és simogattam tejproteinből készült fonalat, valami hihetetlenül puha és selymes :) Akad még pár felfedezésre váró, csodás fonal...

      Törlés
    2. ...pont ugyanezek a kerdesek szakadtak fel az en mellembol is....rozsafonal???!! akarhogy is, a vegeredmeny álom.

      Törlés
    3. Nekem is nagyon tetszik, de sehogy sem jön az ötlet, hogy mit kössek belőle...

      Törlés
  3. Nagyon gyönyörű. Kiváncsian várom a sálat is, ha elkészül. Kedvenc virágom a rózsa, méghozzá a sárga ... és ha lenne egy rózsa sálam ... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És rózsaillatú parfümmel illatosíthatnád magad hozzá :) Imádom a rózsákat, nekem is a kedvenceim :)

      Törlés
  4. Jut eszembe: fantasztikusan mutat a gyapjún is a fagyal-dió kombó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is jól néz ki, van belőle egy diós, egy fagyalos és egy színátmenetes motring. Ebből már csak ki lehet hozni valamit...

      Törlés
  5. Szia Annás, offolok kicsit: megnyerted a blogjátékomban a szürke nyakláncot. Gratulálok :)

    VálaszTörlés